Degeneratívne ochorenia mozgu a strava

Degeneratívne ochorenia mozgu a strava

Degeneratívne ochorenia mozgu sú stále častejšie vyskytujúce sa ochorenie, ktoré nie je problémom len starších a dospelých ako Alzheimerova choroba, ale aj detí ako napríklad autizmus. Strava zo supermarketov, ktorú mnohí konzumujeme a o ktorej si myslíme, že je zdravá je jeden z dôvodov narastajúceho počtu týchto ochoreni. Tento článok má vám pomôcť ku zmene životného štýlu, k zamysleniu sa, čo konzumujeme a aké návyky odovzdavame našim deťom.

Obsah

Úvod

1. Zápalové ochorenia mozgu

2. Autoimúnne ochorenia mozgu

3. Význam zdravých tukov

4. História diét

5. Stredomorská diéta

6. Ketogénna diéta

7. Intermittent fasting

8. Čo sú tuky

9. Kokosový olej a mozog

10. Maslo a ghee - zdravé saturované tuky

11. Extra virgin olivový olej

12. Živočíšný tuk

13. Zoznam potravín pre mozog

14. Koreniny a ich vplyv na mozog

15. Neurologické ochorenia mozgu

16. Štúdia: Kurkumín zvyšuje DHA v mozgu: prevencia ochorení ako úzkosť a iné neurologické ochorenia

17. Štúdia: Kurkumín a zápaly

18. Laserové ožarovanie krvi

19. Záver

20. Zdroje

Úvod

V posledných rokoch narastá počet ochorení ako demencia, Alzheimerova choroba, alebo Parkinsonova choroba a iných neurologických a psychiatrických ochorení. Je to spôsobené do určitej miery životným štýlom, životosprávou a potravinami, ktoré kupujeme. Keby som sa viacerých opýtala, čo ste mali dnes na raňajky, obed a večeru tak odpoveď bude možno až od 90 percent populácie nasledovná:

  • Raňajky: rožok/chlieb s maslom a so šunkou, trochu papriky a paradajky
  • Obed: menu z reštaurácie
  • Večera: toast a trocha šalátu 

Tento štýl stravovania nie je ideálny pre náš mozog a naše črevo. Ako už iste viete, v oblasti čreva je veľké množstvo neurónov a tento systém sa nazýva druhý mozog, pričom jedným nervom komunikuje s mozgom v hlave a spolu snímajú a riadia procesy trávenia v črevách. Aj preto črevo, aj mozog potrebujú dostávať potraviny, ktoré ich regenerujú.

1. Zápalové ochorenia mozgu 

Väčšina ľudí konzumuje obilniny viac krát denne (napr. chlieb s maslom na raňajky, ryža alebo zemiaky s mäsom na obed, toast alebo chlebík s niečím na večeru).

Pri tráviacich, neurologických a neurovývojových problémoch odborníci zo sveta už pochopili význam stravy a zdravého čreva – črevnej mikroflóry a odporúčajú nízko-sacharidovú diétu. Obilniny sú potravinou, na ktorú si človek ešte celkom neprivykol v rámci celého svojho vývoja a obilniny doprevádzajú človeka len veľmi krátku dobu v posledných obdobiach jeho existencie. Dovtedy bolo stravovanie úplne iné a práve nato je človek postavený.

Obilniny a mlieko napríklad  vyvolávajú v tele zápaly a poškodenia nervov v mozgu  súvisia so vznikom zápalových reakcií na tieto potraviny. Prečo je tomu tak?

Obilniny sú zložky, ktoré sú geneticky upravované hlavne v poslednom storočí. Taká pšenica už nie je pšenica ako predtým, nemá takú chuť, vôňu a už vôbec nemá také nutričné hodnoty. Mnohí ľudia trpia na celiakiu, nedokážu tráviť lepok a musia byť na bezlepkovej diéte (to znamená, že v čreve je prítomný zápal, poškodzovanie výstelky tenkého čreva - enterocytov). Avšak bezlepková diéta znamená pre nich kupovať si bezlepkovú múku, ktorá je len nejakou modifikáciou ,,akože,, múky bez lepku a má ešte viac chémie. Preto je lepšie siahnuť po múkach z orechov, mandlí a nie konzumovať špeciálne bezlepkové potraviny. To, že niekto má alergiu na lepok znamená, že nemá v poriadku črevo. Doporučujeme k štúdiu  knihu „Syndróm trávenia a psychológie“ od doktorky Dr.McBride, je dostupná v martinus.sk.

2. Autoimúnne ochorenie mozgu

Obilniny u mnohých ľudí spôsobujú vznik zápalu v čreve. Zápal v tele znamená zvýšenú aktivitu imunitného systému a chronický zápal môže doprevádzať vznik auto-imunitných resp. autoimúnnych ochorení.

Teda ak máte alergiu na lepok, alebo máte ekzémy, v prvom rade zastavte konzumáciu obilnín a nahraďte ich napríklad orechami.

Znížte na minimum konzumáciu potravín ako biela múka a celozrnnná múka. Quinoa, amarant, pohánka by mali byť konzumované v menších množstvách ako napríklad posýpka na šalát a nie ako hlavné jedlo. Pokiaľ sa týchto potravín nedokážete vzdať tak najlepšie je nechať ich naklíčiť a následne si ich uvarte v pomalom hrci Crockpot, aby boli čo najľahšie stráviteľné.

Ideálne jedlo je napríklad vajcia na kokosovom oleji s paradajkovým šalátom, alebo mäso so zeleninou, šalát s avokádom a orechmi, šošovicová polievka z vývaru z kostí atď.

Nízkosacharidová diéta podľa Dr. Mc. Bride znamená vylúčiť obiliny, škroby a cukry, ale sacharidy ako orechy, semiačka, zelenina a ovocie sú povolené. 

3. Význam zdravých tukov

Slováci konzumujú málo rýb a hitom sa stali nízko-tukové diéty. Mozog potrebuje omega 3 – DHA a EPA, cholesterol, zdravé tuky pre regeneráciu a správne fungovanie. Nízkotukové resp. nízkotučné diéty a nedostatok tuku má pre mozog devastačný účinok. Najskôr začneme zabúdať, neskôr sa pridružia tkz. „závažné diagnózy“ ako demencia, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba. U detí sú stale častejšie neurovývojové poruchy ako autizmus, ADHD a nové diagnózy neustále pribúdajú.

Konzumácia zdravých tukov vo vyšších množstvách je pre telo a mozog podstatná. Mozog je tvorený z tukov, nervové bunky potrebujú tuky, telo sa regeneruje a vytvára energiu aj z tukov, preto nízko-tukové diéty sú  najhoršie práve pre mozog a nervové bunky. Niektoré zložky pre správne fungovanie neurónov sa nachádzajú iba v mäse a preto vegánstvo a vegetariánsky štýl je viac na škodu ako na osoh a časom sa to na organizme prejaví. Ak niečo telu dlhodobo chýba, a telo si nevie syntetizovať tak dopady na zdravie môžu byť závažné. Preto si je vhodné naštudovať aj stone age diet – stravovanie z doby kamennej, ktorá trvala vo vývoji ľudstva oveľa dlhšie ako dnešný moderný štýl života. Taktiež intermittent fasting sa zdá byť veľmi dôležitý pre zdravie čreva a tela. Mozog nedokáže fungovať dlhodobo správne bez tuku. Ale je doležité, aké tuky mu dodávame.

Naše staré mamy konzumovali sardinky, treščiu pečeň, tuniaka, pretože boli dostupné a stále sú. Len v posledných rokoch ľudia  v niektorých krajinách znížili konzumáciu rýb na minimum. Možno k tomu prispieva propaganda o ťažkých kovoch, ale keďže ryby obsahujú aj vysoké množstvo selénu, ktorý prispieva k odstraňovaniu ortuti, dopady stravovania rýb nie sú škodlivé ako to mnohí interpretujú.  Ak nebudeme kupovať ryby, ani naše deti v budúcnosti ich nebudú konzumovať. A pokiaľ sa rýb bojíte kvôli prípadom, keď sa v rybách našli ťažké kovy, olovo, ortuť, tak aspoň konzumujte výživové doplnky ako omega 3 - rybí olej zo sardiniek a olej z treščej pečene. Výživové doplnky sú kontrolované výrobky. A sú dostupné aj rôzne testy a porovnania na internete, ktoré preukazujú hodnoty DHA, EPA a množstva ťažkých kovov.

Príklad jedálnička:

Moja dcérka jedáva v škole, to neovplyvním, ale ráno predtým ako ide do školy a keď príde domov tak sa snažím jej dať potraviny, ktoré sú pre ňu a jej mozog potrebné.

Raňajky: 2 žĺtka, za hrsť orechov, paprika, paradajka (druhé raňajky má aj v škole)

Večera: Občas dostane aj chlieb so syrom a treščiou pečeňou, alebo fašírky so zeleninou vyprážané na ghee, alebo hovadzí rezeň vypražený na ghee masle, alebo jahňacie mäsko s fazuľkou opečené na kokosovom oleji.

Dezert: Skoro každý večer rozmixujem doma-robený kefír s lyžicou medu alebo aj  kokosovým olejom s čiernym ovocím ako čučoriedky, černice, ríbezle a k tomu pridávam raw kakao. Bobuľoviny mám zmrazené od leta a nekupujem v obchode. Niekedy k tomu pridám aj avokádo namiesto kokosového oleja. Verte mi, že po niekoľkých dňoch si chuť kokosového oleja, alebo avokáda ani nevšimnete.

Nápoj: Najviac obľubujú zázvor s čerstvým koreňom kurkumy, citrónom a mätou.

4. História diét

Po druhej svetovej vojne, Americká srdcová asociácia vyhlásila, že ľudia by mali obmedziť konzumáciu tukov a zvýšiť konzumáciu karbohydrátov na ochranu ich srdca. To vyvolalo u ľudí dojem, že všetky tuky sú zlé a tuky je potrebné minimalizovať a zvýšiť konzumáciu rôznych karbohydrátov vrátane produktov z bielej múky. Následne sa v supermarketoch začali objavovať nadpisy ako nízkotučné potraviny a celozrnné produkty. Toto prinieslo epidémiu a závisloť na cukroch, ktorou trpí odhadom viac ako polovica populácie. Cukry nemusia byť myslené ako sladkosti, ale cukry nájdete v každom jedle zo supermarketu, v chlebe, v pomarančovom džúsi, v cestovinách, v ryži a potravinách, ktoré denne konzumujeme. Ako sme už popísali v iných článkoch, na život nepotrebujete obilniny ani chlieb, ale zdravé tuky, bielkoviny a sacharidy z ovocia a zeleniny.

Po druhej svetovej vojne vznikla nízkotučná diéta. Pamätám sa, že v 90 rokoch nám všetci opakovali, jedzte nízkotučné jedlá a náš jedálníček pozostával zo šalátu bez olivového oleja, s nízkotučným syrom a kuracou šunkou, ktorá mala minimum tuku. No náš chudák mozog ledva prežíval, lebo všetci verili tomu, čo lekári odporúčali. Dokonca aj teraz, keď idete k lekárovi a ten vám zistí vysoký cholesterol (stačí, že ten celkový je zvýšený), hneď vám podá lístok s receptami na nízkotučnú diétu a v tej diéte nebudete mať ani olej, ani vajíčka, ani červené mäso. Prosím v tomto prípade si sami preštudujte stránky, štúdie, či naozaj potrebujete nízkotučnú diétu, alebo je pre vás vhodná iná diéta.

5. Stredomorská diéta

Meditariánska (stredomorská) diéta

V roku 2013 sa robila štúdia na 7000 ľuďoch, ktorí boli rozdelení do skupín:

  • Prvá skupina konzumovala stredomorskú diétu a mala každý deň kozumovať extra virgin olivový olej
  • Druhá skupina konzumovala stredomorskú diétu a mala každý deň konzumovať orechy
  • Tretia skupina bola na nízkotučnej diéte

Výsledkom bolo, že skupiny ktoré konzumovali tuky, olivový olej a orechy mali nizšie riziko srdcového infarktu o 30 percent narozdiel od ľudí na nízkotučnej diéte.

Základ stredomorskej diéty:

  • Každodenná konzumácia extra virgin olivový olej
  • Konzumácia rýb, alebo morských plodov 2x do týždňa
  • Veľa ovocia (granatové jablká, ananásy, citrusy, bobuľovité ovocie atď.)
  • Veľa zeleniny (špenát, kel, kapusta, baklažán, brokolica)
  • Fermentovaná nakladaná surová zelenina
  • Orechy a semiačka (kešu, pistácie, vlašské orechy, tekvicové semiačka, para orechy, mandle)
  • Fazuľa a šošovica (typický je pre nich humus, ktorý sa vyrába z cíceru a polievka z červenej šošovice)
  • Veľa byliniek (oregáno, rozmarín, petržlen a tymián)
  • Obilniny (bulgur, pšenica, quinoa, amarant)
  • Mliečne výrobky: kefír a jogurty
  • Vajcia
  • Mäso: najviac jedávajú jahňacie a hovädzie
  • Sladenie: med, tahini, pekmez teda molasses

Takáto diéta je ideálna aj pri srdcovocievnych ochorenich. Keby ste konzumovali len potraviny z hore uvedeného listu, zaručene schudnete, znížite si riziko srdcovocievnych ochorení, dodáte mozgu viacej zdravých tukov a ten sa vám odvďačí zlepšením pamäti, zníži sa vám vysoký krvný tlak, cholesterol a predĺžite si svoj život.

6. Ketogénna diéta

Ketogénna diéta je jedna z najúspešnejších diét, pretože neupravuje len váhu smerom nadol, ale pomáha aj regulovať hormonálnu nerovnováhu, upravuje reguláciu inzulínu a normalizuje rezistanciu na inzulín, znižuje vysoký krvný tlak atď.

Hlavnou úlohou ketogénnej diéty je spaľovať tuk ako zdroj paliva pre telo a nie glukózu a to znamená, že musí byť znížený príjem sacharidov (karbohydrátov) a zvýšený príjem tukov. Tým vlastne telo prechádza do stavu ketózy, keď telo spaľuje tuk a nie cukry.

Prístroj na meranie ketónov z dychu nájdete na našej stránke.

Ketóza: Metabolický stav, ktorý vzniká, keď telo nemá dostatok glukózy na spaľovanie, tak spaľuje uložený tuk. Tento stav sa dosahuje buď niekoľko-dňovým pôstom, alebo znížením konzumácie sacharidov na minimum a zvýšenou konzumáciou zdravých tukov a proteínov.

  1. Znížte konzumáciu sacharidov a telo začne spaľovať zdravý tuk, ktorý konzumujete.
  2. Bez glukózy, telo začne spaľovať aj uložené tuky a začne produkovať ketóny z pečene.
  3. Keď sa hladina ketónov zvýši, začína metabolický proces ketózy a začínate vidieť výsledky v chudnutí.

Konzumujte len dole popísaný jedálniček počas jedného mesiaca a porovnajte si výsledky pred a po:

  • Zdravé tuky: kokosový olej, avokádo, extra virgin olivový olej, maslo, ghee
  • Buď ryby alebo mäso, nie obe v jeden deň
  • Vajíčka
  • Kefír
  • Orechy a semiačka
  • Zelenina: zelená zelenina ako špenát, šalat, brokolica
  • 75 percent tukov, 5 percent sacharidov a 20 percent proteínov

Merania:

Nato, aby ste si overili svoje výsledky sa odvážte jedeň deň pred začatím diéty a odmerajte si aj vaše miery resp. váš pás a pozadie. Po 2-4 týždnočh diéty si skontrolujte svoje miery opäť. Môžete si skontrolovať pred aj po vaše hodnoty glukózy v krvi.

Každé ráno nalačno si odmerajte hladinu ketózy z dychu. Keď ste v ketóze, spaľujete vlastné tuky čo znamená aj všetok odpad, ktorý ste v tukových rezervách rokmi hromadili.

7. Intermittent fasting (časovo-obmedzené jedenie, resp. časovaný pôst)

Naše trávenie je systém, ktorý si potrebuje každú noc oddýchnuť, presne ako vy. Ale pokiaľ pred spaním niečo skonzumujete, tak ani v noci si nevydýchne. Tráviaci systém sa potrebuje pravidelne regenerovať, aby fungoval správne. Ak mu to neposkytnete, nastávajú tráviace ťažkosti ako plyny, reflux, nepravidelná stolica atď.

Je dôležité aby sme prestali jesť 4 hodiny pred spaním. Teda ak spávate od 23,00 tak najpozdejšie si dajte večeru, alebo pohár vína o 19,00. Potom už nič, len čistú vodu.

Čo je intermittent fasting a čo sa počas neho denne?

Časovo obmedzený pôst je spôsob, ako schudnúť, zregenerovať trávenie a svoje telo a dodať telu viacej energie. Je to jedenie, keď dovolíte telu a tráveniu oddychovať. Najdôležitejšie je vynechať raňajky, prvé jedlo je o 12,00, druhé jedlo o 15,00 a tretie jedlo napríklad o 18,00. Inak nič iné a v iný čas jesť nemôžete. Teda raňajky, obed a večeru máte rozdelenú do 6-8 hodín a zvyšných 16-18 hodín môže trávenie oddychovať. Najlepšie je, ak si počas tých 6 hodín doprajete buď stredomorskú, alebo ketogénnu diétu a tak dosiahnete najlepšie výsledky.

Nebojte sa, nič sa vám nestane ak sa nenaraňkujete hneď ráno, keď vstanete. Existuje množstvo štúdíí, že ľudia pracujú efektívnejše a viacej sa koncentrujú pred tým, ako sa najedia. Takže do tej 11,00 vydrže len s malou kávou, alebo si zalejte zelený či zázvorový čaj a potom si dajte nejaký zdravý proteínovo-tukovo-zeleninový obed bez sacharidov.

Okrem toho pôst a v čase keď nejete sa štartuje ketóza, teda spaľovanie vlastného tuku.

Čo vám intermittent fasting prinesie:

  • Naštartuje ketózu a telo bude spaľovať vlastné tukové zásoby
  • Regeneráciu vášho čreva
  • Odstránenie zápalových procesov v organizme

8. Čo sú tuky?

Tuky sú základnou zložkou nášho tela. Ak sa tukov bojíte a obmedzujete ich, zvyšujete si tým riziko rozvoja neurologických, alebo neuro-degeneratívnych ochorení. Tuky sú strašiakom mnohých, ale tuk nie je ako tuk. Existuje množstvo dobrých zdravých tukov a množstvo škodlivých tukov, ktoré spôsobuje zvýšené riziko mnohých ochorení od kardiovaskulárnych, onkologických a neurologických ochorení. Nie je ani pravda, že saturované tuky sú škodlivejšie od nesaturovaných tukov.

Zdravé tuky dokážu znižovať cholesterol, regenerovať mozog a telo a nezdravé tuky naopak zvyšujú cholesterol, upchávajú cievy a zvyšujú riziko obezity a ochorení.

Vyvarujte sa nízkotučným jedlám

Nízkotučné mlieko, nízkotučný jogurt, nízkotučný syr sú potraviny, ktoré nedodajú vášmu telu nič potrebné a práve naopak, majú na vaše zdravie negatívne účinky a spôsobuje mnohé zápalové procesy v tele, na ktoré musí imunita reagovať a dochádza k autoimunitným ochoreniam.  

Aké sú rozdiely v saturovaných a nesaturovaných tukoch?

Saturované tuky sú mastné kyseliny bez dvojitých väzieb ako napríklad maslo, ghee, kokosový olej a mliečne produkty. Takéto saturované tuky sú zdravé, ak sa konzumujú v odporúčaných množstvách, ak si ich zaobstarávate z farmy a sú vyrobené z mlieka bez antibiotík a hormónov. Maslo, ghee a mliečne produkty zo supermarketov a veľkoprodukcie medzi zdravé potraviny a tuky nezaraďujeme.

Zdravé saturované tuky:

  • Maslo, ghee vyrobené z mlieka z bio farmy, ktorá nedodáva zvieratám antibiotiká, hormóny a steroidy
  • Kokosový olej
  • Mliečne výrobky z mlieka z bio farmy

Nesaturované tuky delíme na mononesaturované tuky a polynesaturované tuky.  Patria tu napríklad niektoré rastlinné oleje, orechy, semiačka a ryby.

Najhoršie tuky

Mnohé oleje, spôsobujú množstvo ochorení. Odporúčame vám ich úplne vynechať z jedálníčka.

Rastlinné oleje (kanolový olej, repkový olej, bavlníkový olej, kukuričný olej, sójový olej) sú geneticky modifikované oleje a majú neblahé účinky na zdravie a spôsobujú zápalové reakcie v organizme. Obsahujú množstvo pesticídov a herbicídov, ich DNA bolo úplne pozmenené a sú pre telo toxické. Dokonca môžu spôsobovať problémy s pečeňou a srdcom. Rastlinné oleje si môžu podať ruku s bielym cukrom a bielou múkou/pšenicou, ktoré sú takisto geneticky upravované a toxické pre naše telo. Okrem toho tieto rastlinné oleje sa ukladajú okolo orgánov a hlavne v oblasti brušnej dutiny a tento tuk spôsobuje zdravotné komplikácie a je najtoxickejší zo všetkých tukov.

Negatívne účinky:

  • Srdcovocievne ochorenia vrátane hypertenzie, aterosklerózy, infarktu myokardu
  • Ochorenia pečene
  • Ukladanie tuku v okolí brušnej dutiny a okolo orgánov

9. Kokosový olej a mozog

Kokosový olej je skvelý tuk na vyprážanie, ako prídavok do pudingov, smoothies, do koláčov na pečenie. Kokosový olej je skvelý pre mozog a je prevenciou Alzheimerovej choroby, ale zároveň ničí kandidu v tráviacom trakte a organizme ( kys. kaprylová), ktorá pri tráviacich problémoch môže spôsobiť systémovú kandidózu.

Viac o kandide sa dočítate v tomto článku.

Doktor vám povie, že veľa tukov škodí a pri vysokom krvnom tlaku potrebujete nízko-tukové potraviny, ale vytvorte si vlastný názor. Doktor povie, mate vysoký cholestrol ale častokrát nevidíte celý lipidový profil a teda ťažko povedať či je to dobré alebo zlé, lebo zlý je len LDL a triglyceridy, ale vysoký HDL je pozitívna vec. Ak to spôsobuje, že celkový cholesterol je vysoký tak to je super.  Telo má tak zdroje na regeneráciu buniek a tvorbu vitamínu D. Nízkotučný jogurt vám poškodzuje črevá a takisto nízkotučné mlieko je len mlieková voda bez enzýmov s nízkym obsahom výživných látok. Potrebujete zdravé tuky vo forme avokáda, orechov, kokosového oleja, ghee masla. Nepotrebujete tučné jedlá ako hranolky, hamburgery, tatárska omáčka.

10. Maslo a ghee – zdravé saturované tuky

Maslo a ghee boli stáročia používané na celom svete. Nie je maslo ako maslo. Maslo zo supermarketov nie je považované za maslo. Domáce vyrobené maslo na farme má inú konzistenciu, vôňu a chuť. Skúste si nájsť nejakú bio farmu na internete, ktorá ponúka online nakupovanie. Vyskúšajte jedno maslo a pochopíte, aký je tam obrovský rozdiel.

Ghee je vlastne vypálené maslo a odstránené od mliečnych produktov a vody. Ghee má vyšší dymový bod ako maslo, preto je dieálne na vyprážanie bez porušenia jeho štruktúry. Ghee obsahuje vitamíny A, E, K a je skvelé pre zdravie vašich očí a pokožky. Ghee môžu konzumovať aj ľudia s alergiami na laktózu a kazeín. Obsahuje konjugovanú kyselinu linolovú, ktorá znižuje zápal, krvný tlak a telesný tuk. Obsahuje tiež kyselinu maslovú, ktorá je skvelá pre ľudí trpiacich na Krohnovu chorobu, alebo syndróm dráždivého čreva.

Varenie na ghee je ideálne namiesto iných rastlinných olejov. Maslo je zase skvelé na natretie chleba, alebo ak ho prídavok do rybacej pomazánky.

11. Extra virgin olivový olej

Extra virgin kokosový olej je vynikajúci pre naše zdravie. Obsahuje antioxidanty a polyfenoly, ktoré majú anti-oxidačné účinky a znižujú riziko srdcovocievnych ochorení. Pozor pri kúpe olivového oleja, aby ste kupovali čistý, extra panenský, nemiešaný olivový olej, ktorý nie je biely, ale dožlta a nemá konzistenciu vody.

12. Živočíšny tuk

Živočišný tuk (tuk zo zvierat, ktoré sú denne na pastvinách, bez antibiotík, hormónov a steroidov)

Naše staré mami ho veľmi dobre poznali. Ani ja si nedovolím vyhodiť vypražený tuk, keď robím domácu kačku, alebo hus. Je to pochúťka, ktorá v primeranom množstve nespôsobuje zdravotné komplikácie, práve naopak. Potravinový priemysel spôsobil ošial voči tomuto tuku, aký je škodlivý, avšak opak je pravdou. V malom množste je blahodárny pre zdravie. Je to tuk, ktorý má najbližšie štruktúrou práve k nášmu telesném tuku.

13. Zoznam potravín pre mozog

Tuky pre mozog

  • kokosový olej
  • extra virgin olivový olej
  • ghee maslo
  • avokádo
  • všetky druhy orechov a semiačok
  • olivy
  • ryby, kaviár
  • vývar z kostí
  • mäso zo zvierat z pastvín
  • vajíčka (hlavne žĺtok)

Tmavé ovocie a zelenina sú vynikajúce na zlepšenie funkcií mozgu.

  • čučoriedky
  • černice
  • čierne ríbezle
  • čierna mrkva
  • tmavé hrozno
  • kurkumín

Antocyanín je antioxidant, pigment, ktorý sa nachádza v čučoriedkach.

Tieto pigmenty ako fialový v čučoriedkach, červený v červenej repe, žltý v kurkume alebo zelený v spirulíne sú silné antioxidanty, ktoré chránia mozog. Každo-dennou konzumáciou potravín s pigmentom podporujete regerenáciu vášho mozgu.

14. Koreniny a ich vplyv na mozog

Kurkumín a mozog

Špičkou medzi koreninami je turmeric teda kurkumín. Kurkumín je antioxidant v koreni kurkumy, ktorý dodáva kurkume charakteristickú žltú farbu. Kurkumín vo výživových doplnkoch obsahuje maximálne množstvá kurkumínu, v korení v supermarkete máte cca. 5 percent kurkumínu a vo výživových doplnoch od 90-98 percent. Kurkumín zabraňuje zápalovým procesom v mozgu a je zároveň aj prevenciou zápalov. Doporučujeme aj korenie v kuchyni, aj pestovať si koreň a aj používanie extraktov, kde sú účinky najrýchlejšie.

Koreň kurkumy je ako zázvor. Môžete si ho nakrájať do čaju so zázvorom, alebo odšťaviť, alebo pridať do polievok či ku mäsu. Ja používam zázvor, kurkumu, cesnak, cibuľu, množstvo korenín ako rozmarín, tymián, oregano, sumac, majorán.

15. Neurologické ochorenia mozgu

Medzi neurologické ochorenia mozgu môžeme zaradiť ochorenia ako úzkosti, depresie, poruchy spánku, nervozita, nespavosť, únava, vyčerpanosť, sezónna afektívna porucha, rôzne syndrómy  a medzi neurodegenertívne ochorenia napríklad Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, demencia, autizmus, ADHD, SM atď. Podľa najnovších študií všetky tieto ochorenia majú veľký súvis s črevom a práve špeciálnou diétou sa dokážu dosiahnuť maximálne zlepšenia. Viac informácií je v spomínanaj knihe Dr, Mc Bride a v nasledujúcom článku tu.

Princíp je v tom, že v čreve sa môže potrava tráviť alebo v ňom môže hniť a kvasiť. V prvom prípade sú účinky potravy pozitívne a žiadúce v druhých dvoch prípadoch sú devastačné, môže procesy doprevádzať vznik neurotoxínov, ktoré sa viažu na plyny a môžu penetrovať cez črevnú stenu do krvi a šíriť sa po celom tele, pričom práve nervové bunky sú citlivejšie ako iné bunky vzhľadom k svojmu vysokému výkonu a silnému metabolizmu.

Nezabúdajte svojmu črevu pravidelne dopriať probiotiká.

16. Štúdia: Kurkumín zvyšuje DHA v mozgu: prevencia ochorení ako úzkosť a iné neurologické ochorenia

Zdroj: PUBMED

Rok: 2015

Deficit DHA je spojený s neurologickými ochoreniami vrátane úzkosti. DHA je nevyhnutná pre vývoj a ochranu mozgu. Podľa tejto štúdie kurkumín dopĺňa účinok DHA. Tieto zistenia sú najmä dôležité pre populáciu, ktorá konzumuje rastlinnú potravu a nekonzumuje ryby, pretože DHA je nevyhnutá pre mozog a jej nedostatok spôsobuje neurologické poruchy.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4754352/

17. Štúdia: Kurkumín a zápaly

Zdroj: PUBMED

Rok: 2015

Kurkumín je pigment a antioxidant nachádzajúci sa v koreni kurkuma. Kurkumín sa používa ako prevencia a liečba mnohých orgánov a tkanív spojených so zápalovými procesmi hlavne sa odporúča v ajurvédskej medicine. Kurkumín podtláča oxidačný stres, zápaly u chronických ochorení a reguluje zápalové a pro-zápalové spojenia, ktoré vedú ku chronickým ochoreniam.

Ochorenia, pri ktorých pomáha:

  • Ochorenia tráviaceho traktu ako pankreatitída, syndróm dráždivého čreva
  • Neurologické ochorenia, depresie, úzkosti, rôzne poruchy ako bipolárna porucha
  • Neuro-degeneratívne ochorenia vrátane Alzheimerovej choroby, Parkinsonovej choroby, demencie
  • Kardiovaskulárne ochorenia ako vysoký krvný tlak, ateroskleróza
  • Ochorenia dychacích ciest ako alergia, astma, bronchitída
  • Reumatoidná artritída
  • Ochorenia obličiek
  • Metabolické poruchy ako obezita, cukrovka
  • Onkologické ochorenia
  • Psoriáza

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6272784/

18. Laserovové ožarovanie krvi prístrojom Bioquant

Degeneratívne ochorenia mozgu majú súvis s odpadmi v mozgu. To, čo odpady odstraňuje je krv. Ak nestíha, ak je hustá,  ukladá sa najprv v medzibunkovom priestore a neskôr v samotných bunkách. Len krv s perfektnými vlastnosťami dokáže odpady odstraňovať. Len krv s perfektnými vlastnosťami dokáže bunky dobre vyživovať a udržiavať mikrocirkuláciu v okolí buniek takú ako treba.

Je preukázané klinickými štúdiami, že ľudia so zhoršenými reologickými vlastnosťami krvi mávajú aj znížené kognitívne schopnosti. Ak je krv hustá – zhoršená viskozita, reológia, môže sa Vám zahmlievať pred očami. Zmeňte jej viskozitu a reológiu a problém vymizne. Nie naraz úplne, ale opakovaním a udržiavaním dobrých vlastností krvi vymizne niekedy úplne. Ak by Bioquant nestačil, ešte treba poodstraňovať plaky z ciev a ešte pomôcť mikrocirkulácii. Enzým serapeptáza je fantastický produkt, ktorý Vám s tým pomôže. Užívajte ráno nalačno, nech vtešie do ciev a nechajte ho porozpúšťať cirkulujúce imunitné komplexy, odpady plaky z cievnych stien. Zregeneruje endotelovú výstelku a veci sa rýchlo napravia. Ak to spojíte so zmenami v životnom štýle dokážete neuveriteľné veci. 

Pokiaľ už máte neurodegeneratívne ochorenie mozgu rozvinuté, určite je potrebné spojiť všetky nástroje, aby sa stav rýchlo nezhoršoval. Je potrebné nielen udržiavať v tele krv v perfektných tokových vlastnostiach ( Bioquant) ale aj pridať do výživy látky, ktoré pomôžu mozog detoxikovať, ktoré dokážu likvidovať všetky druhy patogénov v tele, ktoré dokážu priniesť nervovým bunkám všetko to, čo potrebujú jednak k svojej činnosti, ale aj k svojej regenerácii. Treba pridať látky, ktoré budú detoxikovať telo od ťažkých kovov a pod. Ale pri distribúcii týchto látok sú vlastnosti krvi – reológia a viskozita kľúčové. Len perfektná krv dokáže z tráviaceho traktu vyselektovať práve to, čo bunky potrebujú a efektívne to priniesť tak kde je treba.

Okrem toho sme prístroj Bioquant NS vybavili aj frekvenciami k neurologickej stimulácii mozgu. Nazývame to jemná modulácia mozgových vĺn. Je preukázané, že záblesky svetla 40Hz sú veľmi efektívne pri diagnóze Alzheimerova choroba, 60Hz pri Parkinsonovej chorobe. Prístroj Bioquant má teda jednu medicínsku aplikáciu a preto je zdravotnícka pomôcka a to je laserové ožarovanie krvi za účelom zlepšenia tokových vlastností krvi. Druhá aplikácia je rozsekanie tohto svetla, aby sa dosiahli efekty strhávania mozgových vĺn. V našej praxi ľudia s neurologickými ochoreniami používajú prístroj tak, že používajú 2 aplikátory naraz v oboch nosových dierkach, že jednu aplikáciu počas dňa používajú svetlo na krv a druhú na moduláciu mozgových vĺn, čo bolo preukázané v množstve štúdií ako vysoko efektívne.

19. Záver

Telo je veľmi špecifické a pretoak všetko funguje ako má, tak sa dokáže samo liečiť až po odstraňovanie zmutovaných buniek a regeneráciu poškodení. Lepšie je však takýmto stavom predchádzať a pravidlo termodynamiky platí aj v ľudskom tele – Podmienky sú všetko– teda podmienky, ktoré sa začínajú vytvárať v čreve, vytvára ich krv – to je prostredie kde prebiehajú všetky chemické reakcie, v ktorých žijú naše bunky. Nato, aby telo fungovalo ako má tak potrebuje energiu a stavebné látky na regeneráciu a obnovu vo forme zdravej výživy. Ak telu dodáme nadbytok niečoho napríklad vitamínov, telo si ich dokáže regulovať, resp. to, čo nepotrebuje buď uloží, alebo vylúči v závislosti od danej zložky. Ak však telu dodávame príliš veľa nevhodných potravín, napríklad biela múka, cukor, procesované mlieko, ak v tele vytvárame zápal, telo bojuje proti zápalu a musí ešte aj tráviť kazeín a lepok a postupom času začne séria autoimunitných reakcií.  Každá zápalová reakcia zhoršuje stav prúdenia krvi, zvyšuje sa lepivosť krviniek a zhošuje sa tak prekrvenie tkanív a neskôr sa môže vytvoriť zápal aj v cievach – tzv. Dysfunkcia cievneho endotelu. Ste v špirále zhoršovania zdravia, kde povolí najslabší článok ako prvý. Pretoak už obed konzumujete v reštauráciách, doprajte si niečo ľahké aspoň na raňajky ako vajíčka, orechy, ovocie a ľahkú večeru v podobe ryby alebo mäsa so zeleninou na kokosovom oleji, aby telo malo dostatok tukov, menej obilnín a viacej energie pre činnosť mozgu a celého tela.

20. Zdroje

1. Lestari M.L., Indrayanto G. Curcumin. Profiles Drug Subst. Excip. Relat. Methodol. 2014;39:113–204.[PubMed]
2. Gupta S.C., Patchva S., Koh W., Aggarwal B.B. Discovery of curcumin, a component of golden spice, and its miraculous biological activities. Clin. Exp. Pharmacol. Physiol. 2012;39:283–299. doi: 10.1111/j.1440-1681.2011.05648.x. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
3. Jurenka J.S. Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa, a review of preclinical and clinical research. Altern. Med. Rev. 2009;14:141–153. [PubMed]
4. Koeberle A., Werz O. Multi-target approach for natural products in inflammation. Drug Discov. Today. 2014;19:1871–1882. doi: 10.1016/j.drudis.2014.08.006. [PubMed] [CrossRef]
5. Allison D.J., Ditor D.S. Immune dysfunction and chronic inflammation following spinal cord injury. Spinal Cord. 2014;53:14–18. doi: 10.1038/sc.2014.184. [PubMed] [CrossRef]
6. Schraufstatter I., Hyslop P.A., Jackson J.H., Cochrane C.G. Oxidant-induced DNA damage of target cell. J. Clin. Investig. 1988;82:1040–1050. doi: 10.1172/JCI113660. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
7. Sikora E., Scapagnini G., Barbagallo M. Curcumin, inflammation, ageing and age-related diseases. Immun. Ageing. 2010;7:1–4. doi: 10.1186/1742-4933-7-1. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
8. Naksuriya O., Okonogi S., Schiffelers R.M., Hennink W.E. Curcumin nanoformulations: A review of pharmaceutical properties and preclinical studies and clinical data related to cancer treatment. Biomaterials. 2014;35:3365–3383. doi: 10.1016/j.biomaterials.2013.12.090. [PubMed] [CrossRef]
9. Reuter S., Gupta S.C., Chaturvedi M.M., Aggarwal B.B. Oxidative stress, inflammation, and cancer, How are they linked? Free Radic. Biol. Med. 2010;49:1603–1616. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2010.09.006. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
10. Durackova Z. Some current insights into oxidative stress. Physiol. Res. 2010;59:459–469. [PubMed]
11. Ishibashi T. Molecular hydrogen, new antioxidant and anti-inflammatory therapy for rheumatoid arthritis and related diseases. Curr. Pharm. Des. 2013;19:6375–6381. doi: 10.2174/13816128113199990507. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
12. Debnath T., Kim da H., Lim B.O. Natural products as a source of anti-inflammatory agents associated with inflammatory bowel disease. Molecules. 2013;18:7253–7270. doi: 10.3390/molecules18067253.[PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
13. Beal M.F. Therapeutic approaches to mitochondrial dysfunction in Parkinson’s disease. Parkinsonism Relat. Disord. 2009;15:S189–S194. doi: 10.1016/S1353-8020(09)70812-0. [PubMed] [CrossRef]14. Tapia E., Zatarain-Barrón Z.L., Hernández-Pando R., Zarco-Márquez G., Molina-Jijón E., Cristóbal-García M., Santamaría J., Pedraza-Chaverri J. Curcumin reverses glomerular hemodynamic alterations and oxidant stress in 5/6 nephrectomized rats. Phytomedicine. 2013;20:359–366. doi: 10.1016/j.phymed.2012.11.014. [PubMed] [CrossRef]
15. Correa F., Buelna-Chontal M., Hernández-Reséndiz S., García-Niño W.R., Roldán F.J., Soto V., Silva-Palacios A., Amador A., Pedraza-Chaverrí J., Tapia E., et al. Curcumin maintains cardiac and mitochondrial function in chronic kidney disease. Free Radic. Biol. Med. 2013;61:119–129. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2013.03.017. [PubMed] [CrossRef]
16. Carmona-Ramírez I., Santamaría A., Tobón-Velasco J.C., Orozco-Ibarra M., Maldonado P.D., González-Herrera I.G., Pedraza-Chaverrí J. Curcumin restores Nrf2 levels and prevents quinolinic acid-induced neurotoxicity. J. Nutr. Biochem. 2013;24:14–24. doi: 10.1016/j.jnutbio.2011.12.010. [PubMed] [CrossRef]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6272784/