CRP marker a všetko, čo by ste o ňom mali vedieť

CRP marker a všetko čo by ste mali vedieť 

Tento článok je odborný a všetky informácie sú čerpané z odborných zdrojov a klinických štúdií publikovaných na pubmede alebo v inej literatúre. 

Obsah článku:

  1.     Čo je CRP a čo je sedimentácia krvi? Ide o zápal, alebo závažnejšie ochorenie?
  2.      Aké ochorenia môže CRP preukázať?
  3.      CRP a koronavírus Covid-19
  4.      Hodnoty CRP a hs-CRP
  5.      Kardiovaskulárne ochorenia a CRP
  6.      CRP ako ukazovateľ bakteriálnej a vírusovej infekcie
  7.      CRP a rakovina prostaty
  8.      Hs-CRP a úmrtnosť na rakovinu
  9.      Účinky kurkumínu na znižovanie CRP
  10.      Čo pomáha znižovať CRP?

1. Čo je CRP a čo je sedimentácia krvi? Ide o zápal, alebo závažnejšie ochorenie?

CRP je C-reaktívny proteín, ktorý sa v krvi objavuje pri zápalovej reakcii v organizme ako reaktant akútnej fázy zápalu. CRP sa vytvára v pečeni (ale aj inde) a jeho hodnoty narastajú ak je v tele prítomný zápal.

Pozor, CRP nie je len ukazovateľ zápalu, ale sa aj aktívne podiela na tvorbe zápalu v tele.

CRP sa často využíva v pediatrii na stanovenie správnej diagnózy, či sa jedná o bakteriálnu, alebo vírusovú infekciu. Pri bakteriálnych infekciách býva CRP vysoké a pri vírusových nízke, avšak nemusí to platiť pri všetkých vírusoch. Niektoré vírusy spôsobujú vysoké CRP. Aj pri dlhotrvajúcich zápaloch ciev v dôsledku aterosklerózy môže byť CRP vyššie, ale aj pri niektorých onkologických ochoreniach.

V minulosti, keď vyšetrenie CRP nebolo tak dostupné sa vykonávalo vyšetrenie sedimentácie krvi. Ak je v tele zápal v dôsledku molekúl zápalových proteínov cirkulujúcich v krvi včítane CRP proteínu tak sa červené krvinky spájajú a vytvárajú zhluky, ktoré rýchlejšie sedimentujú v skúmavke ako krv človeka bez zápalových reakcií. Tento jav je vlastne prejavom zhoršenej viskozity a reológie krvi pri týchto zápalových procesoch. Každý zápal doprevádza vznik takýchto proteínov spôsobujúcich retiazkovitenie erytrocytov, ich lepivosť na povrchu membrán a jav sedimentácie je priamym dôsledkom. Ak chceme vyčistiť zakalené víno, to by sa čistilo niekoľko mesiacov,  vtedy použijeme látku, ktorá skoaguluje kal a ten si sadne na spodok nádoby veľmi rýchlo za pár dní. Takto to prebieha aj pri vyšetrení sedimentácie krvi. CRP je však lepším indikátorom zápalu ako sedimentácia krvi, sedimentácia je jasným dôkazom zhoršenia viskozity a reológie krvi pri zápale.

Kurkumín znižuje zápal a CRP. Na konci článku nájdete klinické štúdie o účinkoch kurkumínu.

Zdravotný balíček na znižovanie zápalu - najpredávanejší. Kurkumín, artemisinín a cordyceps za najvýhodnejšiu cenu.

2. Aké ochorenia môže CRP preukázať?

  • Infekcie (zápal, vírusový, alebo bakteriálny)
  • Autoimunitné ochorenia: lupus, reumatoidná artritída, kronova choroba (Crohn disease)
  • Kardiovaskulárne (srdcovocievne) ochorenia: ateroskleróza, perikarditída, infarkt, porážka
  • Onkologické ochorenia
  • Metabolické ochorenia: obezita, diabetes melittus (cukrovka)

CRP test

CRP test je test na stanovenie hodnoty C-reaktívneho proteínu, ale na stanovenie presnejšej hodnoty je možné vyžiadať aj hs-CRP (vysoko-senzitívne CRP), ktorý vyžaduje testovanie na prázdny žalúdok ( zákaz jedenia 9-12 hodín pred testom.)

3. CRP test sa používa aj na testovanie infekcie koronavírusu COVID-19.

Existuje nová kríza v oblasti verejného zdravia, ktorá ohrozuje svet vznikom a šírením 2019 nového koronavírusu (Covid-19) alebo závažného akútneho respiračného syndrómu koronavírusu 2 (SARS-CoV-2). Vírus pochádza z netopierov a bol prenášaný na ľudí prostredníctvom doteraz neznámych sprostredkujúcich zvierat vo Wuhane v decembri 2019. Ochorenie sa prenáša inhaláciou alebo kontaktom s infikovanými kvapkami a inkubačná doba sa pohybuje od 2 do 14 dní.

Medzi príznaky patrí zvyčajne horúčka, kašeľ, bolesti v krku, dýchavičnosť, únava, nevoľnosť. Ochorenie je u väčšiny ľudí mierne; u niektorých (zvyčajne u starších ľudí a u pacientov s oslabenou imunitou) sa môže vyvinúť zápal pľúc. Mnoho ľudí je asymptomatických. Odhaduje sa, že miera úmrtnosti prípadov sa pohybuje od 2 do 3%.

Diagnóza je demonštrovaním vírusu v respiračných sekrétoch pomocou špeciálnych molekulárnych testov. Bežné laboratórne nálezy zahŕňajú normálny / nízky počet bielych krviniek so zvýšeným C-reaktívnym proteínom (CRP). Počítačové tomografické vyšetrenie hrudníka je zvyčajne neobvyklé aj u tých, ktorí nemajú žiadne príznaky alebo mierne ochorenie. 

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32166607

CRP sa používa nie len pri stanovení ochorenia, ale sa používa aj ako marker na stanovenie priebehu ochorenia. CRP sa napríklad zvyšovalo pri ochoreniach ako vtáčia chrípka H1N1 a H7N9 ako aj pri epidémií SARS v roku 2003. Podobné hodnoty sú zaznamenané aj v prípade COVID-19.

Lekári v Číne sa domnievajú, že zvýšené hodnoty CRP sú dôsledkom nadprodukcie zápalových cytokínov, ktoré sa zvyšujú pri obrane proti patogénom, ktoré tiež spôsobujú napríklad poškodenia pľúcnych alveol.

Teda testovanie CRP je užitočné pri hodnotení pacientov.

Zdroj: https://www.aidian.no/nyheter/crp-is-part-of-the-covid-19-management-triage-in-chinese-fever-clinics

Štúdia z PUBMED: Hodnoty CRP v skorých fázach COVID-19

COVID-19 je nové infekčné ochorenie, pre ktoré v súčasnosti neexistuje liečba. Preto je potrebné preskúmať biomarkery, aby sa určil rozsah pľúcnych lézií a závažnosť ochorenia.

Cieľ:

Zamerali sme sa na zhodnotenie užitočnosti hladín CRP v ranom štádiu COVID-19 a na ich koreláciu s pľúcnymi léziami a závažnou prezentáciou.

Metodika:

Po prijatí pacientov s COVID-19 sa odobrali hodnoty CRP a priemer najväčšej pľúcnej lézie sa zmeral v najťažšej pľúcnej lézii pomocou CT pľúc. Rozdiely v priemeroch a hladinách CRP boli porovnávané v nasledujúcich skupinách pacientov od najmiernejšej skupiny po najkritickejšiu skupinu: mierna skupina, stredne mierna skupina, závažná skupina, kritická skupina

Výsledok:

Hladiny CRP a priemer najväčšej pľúcnej lézie v strednej miernej skupine boli vyššie ako hladiny v miernej skupine (Mann-Whitneyov test = -2 647, -2 171, P = 0,05), hladiny v závažnej skupine boli vyššie ako hladiny v strednej miernej skupine (Mann-Whitneyov test = 0,693, -2,177, P = 0,05) a tie v kritickej skupine boli vyššie ako v závažnej skupine (Mann-Whitneyov test = -0,068, -1,549, P = 0,05). Rozdiel bol štatisticky významný. Hladiny CRP pozitívne korelovali s priemerom pľúcnych lézií a závažnou prezentáciou (korelačný koeficient = 0,873, 0,734, P = 0,001).

Záver:

V skorom štádiu hladiny COVID-19 CRP pozitívne korelovali s pľúcnymi léziami a mohli by odrážať závažnosť ochorenia.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32243911

4. Hodnoty CRP a hs-CRP

Hodnoty CRP:

  • Do 5mg/L: normálna hodnota (závisí od labratória, odporúča sa udržiavať CRP pod 0,55/L u mužov a pod 1,00mg/L u žien, avšak mnoho ľudí to nedokáže, pretože je stále viac a viac pacientov s hypertenziou, cukrovkou atď. a vyššie hodnoty sa stávajú štandardom)
  • Od 3mg-25mg/L: predpokladá sa, že sa jedná o vírusovú infekciu, preto o 2 dni neskôr je potrebné zopakovanie testov, ak CRP nestúpa, jedná sa o vírusovú infekciu. Ak stúpa, pravdepodobne ide o bakteriálnu infekciu.
  • Od 50-100mg/L: predpokladá sa, že ide o bakteriálnu infekciu a lekár nasadzuje antibiotiká
  • Od 100mg/L: predpokladá sa, že ide o závažnejšie bakteriálne ochorenie a je nutnosť silných antibiotík, takéto hodnoty sa napríklad vyskytujú pri zápale pľúc a doktor môže vyžadovať hospitalizáciu.

Odporúča sa udržiavať CRP hodnoty u mužov pod 0,55mg/L a u žien pod 1mg/L. Pri takýchto hodnotách v tele nebežia zápalové procesy a telo funguje tak, akoby malo. Krv má normálne reologické vlastnosti a plní svoje funkcie a regulačné schopnosti organizmu fungujú optimálne. U obéznych ľudí sú tieto hodnoty vyššie a je u nich vyššie riziko tvorby zápalov a iných ochorení.

Hodnoty CRP pri iných ochoreniach ako infekcie:

  • 3mg-10mg/L: mierne zvýšené, možné ochorenia ako cukrovka, hypertenzia, rakovina
  • Od 50-100mg/L: vysoké riziko srdcovocievnych ochorení
  • Od 100mg/L: závažné ochorenie, možné poškodenie orgánov

Normálne hodnoty hs-CRP:

  • Pokiaľ hs-CRP je menej ako 1,0mg/L tak riziko kardiovaskulárnych ochorení je malé
  • Pokiaľ hs-CRP je od 1 do 3,0mg/L tak riziko je stredné.
  • Pokiaľ hs-CRP je nad 3,0mg/L tak riziko je vysoké.

5. Kardiovaskulárne ochorenia a CRP

Pokiaľ máte zvýšený LDL cholesterol (zlý cholesterol), predpokladá sa, že máte zvýšené riziko tvorby plakov, ktoré môžu spôsobiť upchatie ciev a ktoré môžu viesť ku infarktu, alebo príhode. Výskum však ukázal, že len 50 percent ľudí, ktorí dostali infarkt mali zvýšené hodnoty LDL cholesterolu. Preto mnohí kardiológovia používajú aj CRP test na vyhodnotenie výsledkov krvi a na odhadnutie zvýšeného rizika vzniku infarktu alebo príhody. LDL cholesterol nielenže vytvára plaky na vnútornej strane ciev, ale cievy aj poškodzuje a toto poškodzovanie vytvára zápal, ktorý sa telo snaží vyliečiť. Mnohé štúdie preukázali, že CRP test je efektívny pri určovaní zápalu, avšak lekár musí vedieť odhaliť miesto zápalu na základe ďalších vyšetrení, či sa jedná o cievy, alebo iné miesto. Na určenie zápalu pri kardiovaskulárnych ochoreniach môže byť použitý test hs-CRP. Niektoré zdroje nepovažujú použitie za dostatočné pre použitie ako prediktívneho faktora tohto typu ochorení a tak sú potrebné ďalšie vyšetrenia na potvrdenie rizika tohto typu ochorení. Avšak jedna zo štúdií ukázala, že úroveň hladiny CRP nad 10mg/L koreluje s rizikom vyvinutia smrteľného kardiovaskulárneho ochorenia napr. Infarktu o viac ako 4 percentá za 10 rokov.

Pri kardiovaskulárnych ochoreniach je vhodné použitie kombinovanej liečby, napríklad laserové ožarovanie krvi prístrojom BIOquant, ktorý zlepšuje viskozitu a reológiu krvi a napomáha rozpúšťať plaky na cievach a cievy sa ,,čistia,,.

Pri zápaloch je vhodné konzumovať enzýmy napríklad nattokináza, ktorý je považovaný v Čínskej tradičnej medicíne za liek na odstraňovanie zápalu rôzneho pôvodu a tým upravuje aj CRP hodnoty.  

Takisto kurkumín je veľmi účinný antioxidant, ktorý znižuje CRP, pomáha odstraňovať voľné radikály a má proti-zápalové a proti-nádorové účinky.

6. CRP ako ukazovateľ bakeriálnej, alebo vírusovej infekcie

Klinická štúdia:

Počas obdobia influenzy 131 pacientov chorých od Októbra do Marca v rokoch 2008-2011 boli testovaných, či sa jednalo o bakeriálnu, alebo vírusovú infekciu. Domnievali sme sa, že CRP bude vyššie u pacientov s bakeriálnou infekciou ako u pacientov s vírusom resp. s influenzou (vírus chrípky).

Metóda:

Pacienti boli testovaní na vírusy a bolo im odobraté CRP. Bakteriálna infekcia bola dokázaná pozitívnou krvnou kultúrou, rádiografickou evidenciou na pneumóniu, alebo výterom na diagnostikovanie bakteriálnej infekcie.

Výsledky:

131 pacientov bolo analyzovaných: 48 s influenzou, 42 s inou vírusovou infekciou a 41 s bakteriálnou infekciou.

  • CRP u pacientov s influenzou bolo v priemere 25,65mg/L (18,88-32,41)
  • CRP u pacientov s iným vírusovým ochorením bolo v prieme 18,73mg/L (12,97-24,49)
  • CRP u pacientov s bakteriálnou infekciou bolo v priemere 135,96mg/L (99,38-172,54)

Výsledok:

CRP je vhodný ukazovateľ na stanovenie diagnózy a rozlíšenie bakteriálnej infekcie od vírusovej. Niektoré vírusy môžu však spôsobiť vysoké CRP a preto sa odporúča, že pri výsledku, ktorý presne neodhalí príčinu sa CRP test opakuje o dva dni, alebo sa urobí výter na vylúčenie bakteriálnej infekcie, ktorá musí byť liečená antibiotickou liečbou.

Pri vysokých horúčkach a triaške napríklad pri zápale pľúc alebo chrípke dochádza k pocitu studených nôh a rúk. Je to dôsledok zhoršenej koagulácie krvi, čo zhoršuje stav pacienta a prináša ďalšie symptómy. Ak si porovnáte teplotu rúk a tela, tak teplota rúk a nôh môže byť okolo 27 C a horúčka na čele môže dosahovať 40 C. V takom prípade je potrebné okamžite zlepšiť reológiu krvi a to laserovým ožarovaním krvi. Obvykle po krátkej aplikácií BIOquantu spozorujete, že teplota rúk a nôh začne stúpať  a obnovenie cirkulácie krvi prináša pocit blahodarného tepla. Je to spôsobené zlepšenou reológiou a viskozitou krvi. Pravidelnou aplikáciou počas ochorenia dôchádza k rýchlejšej rekonvalescencii. Čo sa však musí tiež dodržať je pitný režim, užívať lieky a doporučenia lekára. Pri horúčke je potrebné zvýšiť príjem tekutín.

U nás v e-shope nájdete pomôcky na domácu diagnostiku ako infračervené bezkontaktné teplomery, alebo pulzné oximetre.

7. CRP a rakovina prostaty

Zvýšené hodnoty CRP sú spojené so zvýšeným rizikom úmrtia u mužov s rakovinou prostaty. Táto štúdia bola zverejnená v roku 2007 na Sympóziu o rakovine prostaty. Výskumníci sa domnievajú, že zápal, ktorý sa v tele nachádza spôsobuje rezistanciu na liečbu rakoviny prostaty a zhoršuje jej prognózu.  Výskumníci porovnávali 16 zápalových markerov vrátane CRP markeru. CRP bol jediný marker, ktorý značne predpovedal kratšie prežitie pacientov. Po pozorovaní v období 18 mesiacov sa zistilo, že pacienti so zvýšenou hodnotou CRP viacej ako 8mg/L mali trojnásobné zvýšené riziko úmrtia. Každý dvojnásobok hodnoty CRP zvyšuje riziko úmrtia o 27 percent. Zvýšené hodnoty CRP sú tiež spojené s nižšou pravdepodobnosťou reakcie nádoru na chemoterapiu na báze docetaxelu o 19 percent.

Preto znižovanie CRP hodnôt u pacientov s rakovinou prostaty je dôležité. Konzumácia výživových doplnkov ako nattokináza a kurkumín môžu pacientom pomôcť odstraňovať zápal.

Preštudujte si aj článok, ako pomáha artemisinín pri rôznych onkologických ochoreniach.

8. Hs-CRP a úmrtnosť na rakovinu

Základ:Hs-CRP je dôležitý zápalový marker a ako vieme zápal je jedným z spúšťačou a progresie rakoviny. Výskumníci študovali vzťah medzi hodnotami hs-CRP a úmrtnosťou na rakovinu.

Metóda:

33 567 pacientov, ktorí prešli cez preventívne prehliadky od mája 1995 do decembra 2006 boli analyzovaní a tí, ktori mali hs-CRP hodnoty uvedené boli zahrnutí do výskumu. Týmto pacientom bolo robené hs-CRP a boli sledovaní až do dňa úmrtia do roku 2008.

Pacienti boli rozdelení do troch skupín:

  • Hs-CRP menej ako 1mg/L
  • Hs-CRP viacej ako 1 a menej ako 3mg/L
  • Hs-CRP nad 3mg/L

Výsledok:

Počas testovania 9,4 roka, 1054 pacientov zomrelo , 506 z toho v dôsledku rakoviny. Úmrtnosť s hs-CRP vyšším ako 3mg/L bola značne vyššia v porovnaní s tými, ktorí mali hs-CRP nižšie ako 1mg/L. Prepodkladá sa, že zvýšené hodnoty CRP a teda zápalový proces v organizme zvyšuje rýchlosť úmrtnosti a zhoršuje liečebný proces.

9. Účinky kurkumínu na znižovanie CRP

Štúdia z NCBI (National Libery of Medicine)

Pozadie:

Zápal hrá hlavnú úlohu v patogenéze aterosklerózy a kardiovaskulárnych ochorení. V tomto kontexte, CRP je identifikovaný ako marker a nezávislý rizikový faktor kardiovaskulárnych ochorení. Kurkuminoidy sú prírodným produktom so sľubným kardio-ochrannými a protizápalovými vlastnosťami. Kurkuminoidy sú skúmané ako látka, ktorá dokáže znižovať hodnoty CRP, avšak existuje o tom málo zdrojov.

Cieľ:

Zhromažďovanie publikovaných výsledkov klinických štúdií o vplyve kurkuminoidov na hodnoty CRP.

Výsledok:

6 klinických štúdií bolo vykonaných na 172 pacientoch v skupine, ktorá brala kurkuminoidy a 170 pacientov v placebo skupine a tí to pacieti boli zahrnutí do meta-analýzy. V porovnaní s placebo skupinou, skupina, ktorá brala kurkuminoidy zaznamenala významnú redukciu v hodnotách CRP (pokles v priemere o -6,44mg/L).  

Predpokladá sa použitie kurkuminoidov v znižovaní CRP hodnôt. Odporúča sa konzumovanie čistého kurkumínu.

Teraz však mnohých napadne ísť do obchodu a kúpiť si kurkuma korenie. Pozor, musíte si však uvedomiť, že kurkuma v obchode nie je vhodný ako výživový doplnok, lebo obsahuje zmes rôznych korenín a obsahuje len zanedbatelný podiel kurkumínu bez terapeutického účinku.

Nie je vhodná ani zmiešaná zmes s piperínom, lebo mnohokrát sa stane, že výrobcovia pridávajú viac piperínu ako kurkumínu a tým produkt stráca na hodnote. Náš výživový doplnok Kingray Kurkumín obsahuje 99,7 percent čistého kurkumínu. Na dosiahnutie terapeutických účinkov je potrebné konzumovať 400-1800mg kurkmínu, čo je 1-5 kapsúl. Užívanie Piperínu s našim produktom nie je potrebné, postačí, ak si do vody ktorou zapijete kurkumín dáte štipku čierneho korenia. 

10. Čo pomáha znižovať CRP?

Pri každom ochorení sa poraďte najskôr so svojím lekárom. Lekár nastaví takú liečbu, ktorá je pre vás vhodná. Dole ponúknuté metódy sú vhodné ako kombinácia viacerých liečebných postupov.

Bakteriálna infekcia

Pokiaľ sa týka bakteriálnej infekcie, tak je potrebné vybrať antibiotiká, ktoré určí lekár. Pri antibiotikách je potrebné konzumovať aj probiotiká (my máme vynikajúce skúsenosti s probiotikami), aby nedošlo k narušeniu črevnej mikroflóry.

Pri bakteriálnej liečbe je vhodné konzumovať doplnky ako cordyceps sinensis, pretože pôsobí ako prírodne antibiotikum, má proti-zápalové a proti-nádorové účinky a ochraňuje dýchací systém. Minimálne po ukončení antibiotickej liečby je potrebné starať sa o imunitný systém, aby sa obnovila jeho potlačená funkčnosť a cordyceps tomu napomáha. Zároveň je treba rozpúšťať cirkulujúce imunitné komplexy, v ktorých sa častokrát ukrýva živý zdroj predcádzajúcej infekcie či už vírusy alebo baktérie. Tiež pôsobenie na viskozitu a reológiu krvi, ktoré prispieva k zvýšenej aktivite séra na rozpúšťanie imunokomplexov je dôležitá súčasť liečby.

Pokiaľ lekár predpíše antibiotiká, laserové ožarovanie krvi napríklad prístrojom Bioquant zvyšuje účinnosť antibiotík. Preto kombinácia laserového svetla – zlepšenia viskozity a reológie krvi prináša aj lepšiu permeabilitu bunkových membrán celotevo a dosahuje sa lepší efekt antibiotík na úhyn baktérií.

Okrem toho mnohé štúdie dokázali, že napríklad kombináci antibiotík a laserového ožarovania krvi skrátila trvanie hospitalizácie u pacientov so zápalom pľúc a došlo k rýchlejšej redukcií symptómov ako zadýchavanie, bolesť na hrudi, únava atď.

Vírusová infekcia

Pri vírusových ochoreniach je základom posiľňovanie imunity. V prípade príliš zníženej imunity lekár naordinuje konzumáciu antivirotík.

Konzumácia antioxidantov je pri tejto infekcii dôležitá. U nás najviac osvečený je asi kurkumín, ktorý urýchľuje zotavenie pri chorobe.

Aplikácia doplnkov alebo laserového ožarovania krvi zlepšuje viskozitu a reológiu krvi, napomáha normálnemu fungovaniu tkanív a orgánov včítane imunity. Biele krvinky cirkulujúce v krvi sa energizujú červeným svetlom a stúpa ich životaschopnosť a aktivita v dôsledku zlepšenej tvorby bunkovej energie ATP.

Kardiovaskulárne ochorenia

Pri kardiovasulárnych ochoreniach je problém dlhodobejší. Čím dlhšie ste si zanášali cievy, tým dllhšie bude trvať, kým sa cievy vyčistia a zápal postupne vymizne. Nato je však potrebná dobrá krvná reológia. Laserové ožarovanie krvi BIOquantom pomáha zlepšovať krvnú reológiu, viskozitu a taká krv, dokáže  rozpúšťať nánosy a plaky na cievach.  Plaky z krvi vznikajú počas období „hustej“ krvi a dajú sa rozpúsťať v obdobiach, keď krv je dobre „tekutá“.   Zlepšuje elasticitu červených krviniek, ktoré prúdia cievami a buď cievy dráždia, ak sú tvrdé, alebo prúdia ľahko,  ak sú elastické. Pokiaľ reológia krvi je dobrá, vhodným krokom je konzumácia výživových  doplnkov cielene smerujúcich k potlačeniu zápalu.

  • Kurkumín znižuje CRP hodnoty a odstraňuje voľné radikály. Je to silný antioxiadant.

Onkologické ochorenia

Pri onkologických ochoreniach je to najpodstatnejšie liečba podľa doporučení lekárov a udržiavanie dobrých vlastností a parametrov  krvi.  Je množstvo výživových doplnkov a možností  na podporu krvotvorby, alkalizácie a detoxikácie. Jednou z možností je konzumácia doplnku, ktorý sa volá artemisinín.  Ak sa používa na liečbu malárie alebo  v niektorých krajinách na liečbu niektorých nádorových ochorení, je to liek.  Jeho pooužitie v nižších dávkach do 50mg/kg viď. Pfeifer protokol môže byť hodnotené použitie ako výživový doplnok. U nás je registrovaný na ÚVZ SR ako výživový doplnok.

Viac o jeho účinkoch na rakovinu sa dočítate v tomto článku: Artemisinín pomáha pri rakovine, malárií a parazitoch

Pri onkologických ochoreniach je potrebné posiľnovať aj imunitu a dopĺňať telu aj potrebné anti-oxidanty a všetkými spôsobmi udržiavať dobré parametre krvi, aby sa redukoval výskyt anémií, trombocytopénie, a.i. počas onkologickej liečby, aby liečebný protokol mohol prebiehať presne tak, ako bol overený a je stanovený. Kurkumín je doplnok, ktorý má proti-zápalový, anti-oxidačný a proti-nádorový účinok.

Záver

Pokiaľ idete na preventívnu prehliadku, požiadajte svojho lekára, aby vás vyšetril aj CRP resp. hs-CRP. Takisto pokiaľ ste chorý a idete k svojmu lekárovi, poproste ho, aby vám skontroloval CRP. Teraz mnoho lekárov má CRP prístroje priamo na svojich ambulanciách, alebo sa pošle vzorka do labratória. Uvedomte si, že sa aj sami musíme starať o svoje zdravie a to pravidelnými lekárskymi prehliadkami, zdravou stravou, pravidelným pohybom a úpravou krvnej reológie. Ak budete mať zdravú krv, tak aj vaše orgány budú v dobrom stave. Zdravá krv je základom všetkého.

Tento článok vo všetkých súvislostiach, ktoré ho spájajú znamená, že neliečené zápaly rôzneho pôvodu vedú k zhoršenej viskozite a reológie krvi, to podporuje iné ďalšie zápaly a zhoršovanie stavu a neliečnené zápaly môžu skončiť ako sdcovocievne ochorenie, mozgovecievne ochorenie alebo rakovina. CRP je dobrým prognostickým parametrom a ak je zvýšené treba to liečiť. Prevencia je vždy lacnejščia ako liečba.

Zdroje
1,  Haran, J. P., Beaudoin, F. L., Suner, S., & Lu, S. (2013). C-reactive protein as predictor of bacterial infection among patients with an influenza-like illness. The American Journal of Emergency Medicine, 31(1), 137–144. doi:10.1016/j.ajem.2012.06.026
2, Xu, Q., Chen, Y.-J., Liu, Z.-Q., Chu, L., Fang, J.-M., Zhang, X., & Zhao, H.-X. (2014). Prognostic role of C-reactive protein in prostate cancer: a systematic review and meta-analysis. Asian Journal of Andrology, 16(3), 467. doi:10.4103/1008-682x.123686
3, ANTICANCER RESEARCH 32: 491-496 (2012) C-reactive Protein is a Potential Prognostic Factor for Metastatic Gastric Cancer TAKAYA SHIMURA1, MIKA KITAGAWA1, TOMONORI YAMADA2, MASAHIDE EBI1, TSUTOMU MIZOSHITA1, SATOSHI TANIDA1, HIROMI KATAOKA1, TAKESHI KAMIYA1 andTAKASHI JOH1
3, Ko, Y.-J., Kwon, Y.-M., Kim, K. H., Choi, H.-C., Chun, S. H., Yoon, H.-J., … Park, M. (2012). High-Sensitivity C-Reactive Protein Levels and Cancer Mortality. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, 21(11), 2076–2086. doi:10.1158/1055-9965.epi-12-0611
4, Pretorius, E. (2018). Erythrocyte deformability and eryptosis during inflammation, and impaired blood rheology. Clinical Hemorheology and Microcirculation, 69(4), 545–550. doi:10.3233/ch-189205
5, J Geriatr Cardiol. 2013 Sep; 10(3): 291–301. doi:  [10.3969/j.issn.1671-5411.2013.03.010] PMCID: PMC3796705 PMID: 24133519  Blood rheology and aging , Michael J. Simmonds,1 Herbert J. Meiselman,2 and  Oguz K. Baskurt3 
6, Pretorius, E. (2018). Erythrocyte deformability and eryptosis during inflammation, and impaired blood rheology. Clinical Hemorheology and Microcirculation, 69(4), 545–550. doi:10.3233/ch-189205
7, Aust Prescr. 2015 Jun; 38(3): 93–94. Published online 2015 Jun 1. doi:  [10.18773/austprescr.2015.034] PMCID: PMC4653962 PMID: 26648629Erythrocyte sedimentation rate and C-reactive protein Michael Harrison, 
8, Ridker, P. M. (2003). Clinical Application of C-Reactive Protein for Cardiovascular Disease Detection and Prevention. Circulation, 107(3), 363–369. doi:10.1161/01.cir.0000053730.47739.3c
9, C-Reactive Protein as a Cardiovascular Risk Factor Wim K. Lagrand,Cees A. Visser,Willem T. Hermens,Hans W. M. Niessen,Freek W. A. Verheugt,Gert-Jan Wolbink, and C. Erik HackOriginally published6 Jul 1999Circulation. 1999;100:96–102
10,  CMAJ. 2004 May 11; 170(10): 1563–1565. doi:  [10.1503/cmaj.1031968] PMCID: PMC400721 PMID: 15136550 C-reactive protein for the prediction of cardiovascular risk: Ready for prime-time?Daniel G. Hackam and  Steven L. Shumak

11, Albert, M. A. (2000). The role of C-reactive protein in cardiovascular disease risk. Current Cardiology Reports, 2(4), 274–279. doi:10.1007/s11886-000-0081-7
12, Curr Health Sci J. 2013 Oct-Dec; 39(4): 225–231. Published online 2013 Oct  10. PMCID: PMC3945266 PMID: 24778862 The Impact of C Reactive Protein on Global Cardiovascular Risk on Patients with Coronary Artery Disease D.L. Cozlea,1 D.M. Farcas,1 A. Nagy,1 A.A. Keresztesi,2 Ramona Tifrea,1 L. Cozlea,1 and  E. Carașca3
13, ß W. S. Maney & Son Ltd 2010   286 DOI 10.1179/1743288X10Y.0000000001 The anti-inflammatory mechanism of low level laser therapy and its relevance for clinical use in physiotherapy, Jan Magnus Bjordal1,2, Rodrigo Alvaro Branda ̃o Lopes-Martins3, Jon Joensen1,2, Vegard Vereide Iversen4
14, Assis, L., Moretti, A. I. S., Abrahão, T. B., Cury, V., Souza, H. P., Hamblin, M. R., & Parizotto, N. A. (2012). Low-level laser therapy (808 nm) reduces inflammatory response and oxidative stress in rat tibialis anterior muscle after cryolesion. Lasers in Surgery and Medicine, 44(9), 726–735. doi:10.1002/lsm.22077
15, Laser Ther. 2015 Mar 31; 24(1): 15–26.doi:  [10.5978/islsm.15-OR-02] PMCID: PMC4416141 PMID: 25941421 The use of Intravenous Laser Blood Irradiation (ILBI) at 630–640 nm to prevent vascular diseases and to increase life expectancy VA Mikhaylov

16, Book: Matías Eduardo Antonio Mantineo LASER Therapy in Inflammation: mechanisms, techniques and instrumentation Doctoral thesis in Biomedical Engineering, supervised by Prof. Dr. António Miguel Lino Santos Morgado and Prof Dr. João José Carreiro Páscoa Pinheiro,  submitted to Faculty of Sciences and Technology, University of Coimbra September 2014
17, Pejcic, A., Kojovic, D., Kesic, L., & Obradovic, R. (2010). The Effects of Low Level Laser Irradiation on Gingival Inflammation. Photomedicine and Laser Surgery, 28(1), 69–74. doi:10.1089/pho.2008.2301
18. Zhang et al. Therapeutic and triage strategies for 2019 novel coronavirus disease in fever clinics. Lancet Respir Med 2020; https://doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30071-0
19. Chen et al. 2020. Epidemiological and clinical characteristics of 99 cases of 2019 novel coronavirus pneumonia in Wuhan, China: a descriptive study. Lancet 2020; 395:P507-513.
20. Vasileva & Badawi. C-reactive protein as a biomarker of severe H1N1 influenza. Inflamm Res 2019; 68:39-46.
21. Wu et al. A new perspective on C-reactive protein in H7N9 infections. Int J Infect Dis 2016; 44:31-36.
22. Huang et al. An interferon‐γ‐related cytokine storm in SARS patients. J Med Virol 2005; 75:185-194.