Najlepší recept na chrípku

Najlepší recept na chrípku

Chrípka je vírusové, vysoko-nákazlivé infekčné ochorenie, ktoré prichádza v zimných obdobiach a ohrozuje všetky vekové skupiny. Keď sa chrípkou nakazíme, musíme ju jednoducho vyležať. 

Chrípka a liečba

Neexistujú lieky, ktoré nás z chrípky dostanú z jedného dňa na druhý, ale existujú prípravky, ktoré nám pomôžu zmierniť symptómy a cítiť sa lepšie.

Chrípka a príznaky

Chrípka prichádza náhle. Z jedného dňa na druhý sa nedokážeme postaviť z postele. Všetko nás bolí - hlava, kĺby, svaly. Nedokážeme sa na nič sústrediť. Zasiahnu nás vysoké teploty, ktoré nám spôsobujú zimnicu a triašku. V tomto stave naše telo potrebuje len oddych a spánok.

Chrípka bez teploty

Chrípka je vždy s vysokou horúčkou. Teploty do 38°C symbolizujú prechladnutie, nádchu alebo iné vírusové ochorenie. Ak sú teploty nad 38°C trvajúce 3-5 dní a všetko nás bolí vrátane kĺbov, svalov a hlavy tak sa jedná pravdepodobne o chrípku. Ak teploty trvajú dlhšie ako 3 dni a sme zahlienení, vykašliavame zelené hlieny, tak sa pravdepodobne jedná o bakteriálnu infekciu a vtedy potrebujeme antibiotiká. Antibiotiká zaberajú len pri bakteriálnej infekcii a pri chrípke nám nepomôžu. V prípade liečby antibiotikami odporúčame probiotiká, pretože antibiotiká zabíjajú všetky prospešné baktérie v našej črevnej flóre a to nám poškodzuje črevo a trávenie a tým aj imunitu. Častá antibiotická liečba vedie k mnohých ochoreniam.

Prevencia a podpora pri chrípke

Ak niekto na pracovisku kýcha, kašle, alebo dokonca dostal chrípku je čas spozornieť a nasadiť si doplnky na podporu imunity. Ak jeden člen štvorčlennej rodiny dostane chrípku, tak sa pripravme, že ochorieme všetci a minimálne mesiac potrvá, kým sa dáme celá rodina dokopy. Preto je potrebné sa venovať prevencii, konzumovať podporné prípravky, pravidelne si umývať ruky a nezdržiavať sa v uzavretých priestoroch.

Cordyceps-reishi a chrípka

Je to výživový doplnok, ktorý obsahuje dva známe širokospektrálne huby, ktoré pomahájú zlepšiť imunitu, pomáhajú zlepšiť priebeh symptómov pri liečbe chrípky, prechladnutia, nádchy a iných vírusových ochorení. Cordyceps-reishi slúži zároveň ako prevencia týchto ochorení. Pravidelnou konzumáciou sa významne zlepšuje imunita a znižuje sa počet vírusových ochorení za rok.

V Čínskej tradičnej medicíne sa konzumácia cordyceps sinensis a reishi resp. ganoderma používa pri mnohých ochoreniach. 

Cordyceps sinensis účinky:

  • protizápalový účinok
  • antibakteriálny účinok
  • antivírusový účinok

Probiotiká a chrípka

Probiotiká sú nesmierne dôležité a tiež sú súčasťou imunitného systému. Ak máme nedostatok probiotických baktérií v tráviacom trakte, tak naša imunita je oslabená. Keď začneme pravidelne konzumovať probiotiká, naše trávenie sa upraví a imunita organizmu sa zvýši a podporí.

Kurkumín a chrípka

Kurkumín je jeden z najviac spomínaných antioxidantov na podporu imunity. Nielenže zvyšuje imunitu, ale aj chráni organizmus pred rôznymi patogénmi a je aj prevenciou vzniku nádorových ochorení. Kurkumín je vynikajúcou prevenciou pred chrípkou počas zimných období. Pozor, kurkuma z obchodu nie je výživový doplnok a obsahuje len 4 percentá kurkumínu. Výživové doplnky kurkumínu obsahujú od 90-99 percent kurkumínu. Čím viac kurkumínu, tým je doplnok drahší. Výživový doplnok od Kingray obsahuje až 99,7% čistého kurkumínu.

Záver:

Každé vírusové ochorenie ako chrípka sa musí vyležať. Je dôležité piť vodu, oddychovať a podporiť imunitu. Prechodená chrípka môže viesť ku poškodeniu srdcového svalu, alebo aj ku paralýze.