Účinky stresu a zápalu na pokožku a telo

Účinky stresu a zápalu na telo a pokožku

Stresu sa nedá vyhnúť len tak ľahko. Problémy doma, v práci, v škole, účty, deti, rodina...stále sa niečo nájde, čo nás potrápi a vytvorí nám vrásky na tvári. A nie len vrásky na tvári. Stres ovplyvňuje aj vlasy, nechty, orgány, ale aj naše mentálne zdravie. Stres vytvára zmeny v chemických reakciách tela, ktoré negatívne ovplyvňujú telo, pokožku aj myseľ.

Stres spôsobuje akné

U mladých ľudí môže stres spôsobiť vznik akné. Je to z dôvodu, že stres produkuje viacej kortizolu a ten dáva signál mazovým žľazám, aby produkovali viacej mazu na pokožke. Mastná pleť je náchylnejšia na tvorbu akné.

Stres zhoršuje kožné problémy

Ak máte nejaký zdravotný kožný problém, tak je potrebné zájsť k dermatológovi, ktorý vám nastaví liečbu. Avšak aj táto liečba bude menej efektívna, ak budete pod neustálym stresom. Stres napríklad zhoršuje symptómy ochorení ako psoriáza, rosacea a ekzém. Dokonca môže spôsobiť dermatologický zápal, alebo výsev na pokožke, alebo alergické reakcie.

Pre pleť, ktorá je extrémne citlivá a má sklony k začervenaniu odporúčame používať zdravotnú kozmetiku Wellmaxx Skineffect, ktorý pokožku upokojuje a redukuje jej začervenanie.

    Stres vytvára v tele zápal

    Stres nevplýva len na výzor a pokožku, ale vytvára aj zápaly v tele. Modernizácia a vplyv výskumov a vedy nám zvýšil priemernú dĺžku života, avšak vzrástol aj počet ochorení a mnohé z nich majú práve pôvod v strese. Chronický stres zhoršuje homeostázu, čo vplýva na vznik ochorení ako ateroskleróza, ochorenia pečene, depresie, vysoký krvný tlak, cukrovka atď. Chronický zápal je hlavnou príčinou chronických ochorení. Podľa výskumov, stres vytvára zápal periférne a centrálne a to vedie k mnohých ochoreniam. Tieto ochorenia môžeme zaradiť do nasledovných skupín:

    Kardiovaskulárne ochorenia:

    •        Hypertenzia
    •        Ateroskleróza

    Metabolické poruchy:

    •        Rezistancia na inzulín
    •        Dyslipidémia

    Psychotické a neurodegeneratívne ochorenia:

    •        Depresia
    •        Parkinsonova choroba

    Onkologické ochorenia:

    •        Rakovina pankreasu
    •        Rakovina prsníka
    •        Akútna lymfoblastická leukémia
    •        Rakovina pľúc

    Stresu sa snažte vyhnúť, aby ste zabránili vzniku ďalších ochorení, ktoré stres podporuje. Použitie výživových doplnkov môže pomôcť redukovať stres a zápal.

    Napríklad kurkumín redukuje zápal. Článok o tom nájdete tu.