Neurologické, neuro-degeneratívne, neuro-vývojové, gastro-enterologické a autoimúnne ochorenia a ich vzájomné prepojenie plus diéta

Neurologické, neuro-degeneratívne, neuro-vývojové, gastro-enterologické a autoimúnne ochorenia a ich vzájomné prepojenie plus diéta

GAPS znamená gut and psychlogy syndrom – syndróm trávenia a psychológie.

Tento článok vznikol na základe odbornej literatúry uvedenej v závere článku a na základe knihy neurologičky pani Natashi Bride Campbell – Syndróm trávenia a psychológie. Hoci názov knihy nie je pútavý, jej obsah je nesmierne užitočný a zakladá sa na práci,  výsledkoch, pozorovaniach a vedomostiach autorky knihy a jej tímu.

Kniha pojednáva „O vplyve trávenia na človeka“ a o tom, čo trávenie poškodzuje.  Prepája črevo a jeho stav so stavom tela, teda so zdravím resp. ochoreniami.

Ako hovorili naši predkovia:“ Zdravie sa začína v čreve!“Ak tam nie je zdravie, nie je ani v tele a ochorenia napríklad ako:

“Alzheimer - Parkinson - Demencia  - Autizmus - ADHD - ADD - Hyperaktivita - Depresie - Migrény - Ateroskleróza - Alergie - Epilepsia - Schizofrénia - Depresia - Bipolárna porucha – Mániodepresia – Aspergrov syndróm”

ovládajú naše telá.

Pri spojení nevhodnej stravy, zlého trávenia potravy, nadmernej konzumácie antibiotík a liekov a zlého životného štýlu sa rozvíja aj celý rad ďalších ochorení ako srdcovocievne a mozgovocievne ochorenia, diabetes, ochorenia pohyboveho aparátu atď. Tento rozvoj však beží nenápadne, pomaly a nepozorovane. Až jedného dňa u lekára zistíme, že náš biologický vek a opotrebovanie organizmu je vyššie ako je náš reálny vek. A že máme zvýšenú glukózu, trpíme na hypertenziu, máme zvýšenú tepovú frekvenciu,  alebo máme aj iné ochorenie. Preto sa nasledujúci článok týka všetkých, ktorí chcú niečo užitočné urobiť pre svoje zdravie starostlivosťou o svoje trávenie a svoju krv. 

Obsah článku: 

      1. Jedlo ako jed, alebo jedlo ako liek
      2. Tráviaci system
      3. Imunitný system
      4. Mozog a neurologická sústava
      5. Stravovanie a GAPS protokol
      6. BIOquant
      7.  Na záver

Úprava stravy regeneruje črevo, zbavuje telo toxínov, regeneruje nervovú a imunitnú sústavu, zlepšuje kognitívne funkcie mozgu, ale deje sa to pomaly. Niekto potrebuje 2 mesiace, niekto 6 mesiacov, niekto 2 roky. U užívateľov zdravotníckej pomôcky Bioquant, ktorí upravili stravu a používajú Bioquant, napríklad neurovývojové diagnózy ako Lewyho syndróm, autizmus, ADHD sme dostali spätnú väzbu od viacerých rodičov, že po krátkodobej prestávke používania Bioquantu sa symptómy s menšou intenzitou vrátili. Preto počas tejto liečby je vhodné používať Bioquant každý deň 2x denne s frekvenciou 9Hz po 15 minút. Telo potrebuje tvoj čas na regeneráciu a Bioquant to urýchľuje. 

1. Jedlo ako jed alebo jedlo ako liek 

Jedlo je súčasťou našich životov deň, čo deň. Ale možno si niektorí uvedomujeme, že každé sústo, ktoré zjeme v celkovom sumárnom pôsobení ovplyvňuje to, či budeme zdraví, alebo chorí. Úlohou potravy je dodávať nám energiu, vitamíny, minerály, enzýmy a všetky  látky, ktoré telo potrebuje, aby mohlo fungovať správne. 

Náš životný štýl sa výrazne zmenil za posledné desiatky rokov – jedálny lístok, sedavé zamestnanie, nadmerná konzumácia antibiotík, liekov a vitamínov v tabletkovej forme.

Vyzerá to približne takto: Vo veľkej miere konzumujeme spracovné tzv. procesované potraviny plné E-čiek teda vlastne stabilizátorov resp. oxidantov, aby sa potraviny nekazili, častokrát s množstvom cukru. Nadmerne užívame antibiotiká a lieky. Namiesto ovocia si kupujeme doplnky výživy. Miesto toho, aby sme rodine k večeri uvarili teplý vývar, podáme rožok s párkom, niekedy paštétu alebo niečo rýchlo pripraviteľné. Namiesto toho, aby sme dali deťom do škôlky a školy ovocie a orechy, zabalíme croissant. Miesto vody, sladené nápoje. Pri chrípke si nakúpime bylinné sirupy plné cukru. Niektorí majú doma aj antibiotiká pre prípad, že by ochoreli. Verte, či nie, mnohí siahajú po antibiotikách už aj preventívne. Antibiotiká sú dostupnejšie a mnohokrát podávané aj pri vírusových ochoreniach. Je to žalostné, ale toto všetko konzumujeme v nadmernej miere. Výsledkom je alarmujúci počet „zvláštnych diagnóz“, s ktorými sa lekári doposiaľ vôbec nestretávali. Začína to intoleranciami, alergiami, neskôr sa to rozvinie do vážnych neurologických diagnóz. Niekedy sa to vyvíja potichu dlhé roky a o ničom ani netušíme.

Pred mnohými rokmi bol nedostatok potravín  a ľudia konzumovali, čo si vypestovali a v súčasnosti s masovou produkciou za použitia chemikálií máme všetkého nadbytok – ale za akú cenu. Za cenu nášho zdravia.  Lebo všetko má svoju cenu. Za všetko, čo nerobíme správne musíme platiť. 

Neuro-degeneratívne, neuro-vývojové, auto-imúnne a tráviace ochorenia súvisia s črevom.

MuDr.Nathasha MacBride, neurologička pôsobiaca v Anglicku, hovorí „Zamerajte sa na príčinu ochorenia. Keď chcete byť zdraví, pozrite sa na váš jedálny lístok!“. 

MuDr. MacBride je neurologička a venuje sa tejto problematike od roku 2002. Publikovala niekoľko kníh, ktoré boli preložené do mnohých jazykov. Na svojej klinike má detských pacientov s diagnózami – autizmus, ADHD, ADD, schizofrénia, ale aj dospelých pacientov s diagnózami – Alzheimer, Parkinson, ateroskleróza, roztrúsená skleróza, bipolárna porucha. Mnohým autistickým deťom pomohla. Mnohých úplne vyliečila a mohli sa začleniť do bežného života. Jej syn trpel autizmom a vyliečila ho. Vyliečila aj mnohé iné ochorenia, ktoré lekári považujú za nevyliečiteľné ako cukrovka, alebo intolerancia na laktózu či kazeín, alebo psychiatrické ochorenia ako bipolárna porucha, či schizofrénia. 

Ako?  GAPS protokolom. ( znamená to v doslovnom preklade: ČREVO A SYNDRÓM PSYCHOLÓGIE). GAPS je liečebný protokol, ktorý detailne definuje povolené a zakázané potraviny.

Špeciálnou nízkosacharidovou diétou s vyšším podielom bielkovín a tukov lieči tráviacu sústavu. Keď sa vylieči tráviaca sústava, normalizuje sa imunita, z nervovej sústavy sa odstránia toxíny a mozog sa zregeneruje.

Nemusíte mať žiadne tráviace problémy a symptómy. A predsa za tieto hore spomenuté diagnózy môže stav vášho čreva.

Všetky hore popísané diagnózy sú neurologického pôvodu, avšak autorka knihy ich volá gastroenterologické ochorenia, lebo príčina týchto ochorení je v čreve. Hovorí, že ide o autoimúnne ochorenia. Vtedy telo napáda vlastné bunky, napríklad nervové bunky.

2. Tráviaci systém

Všetky ochorenia začínajú v čreve.

Mnohí z nás majú určité tráviace ťažkosti ako napríklad plynatosť pri určitých potravinách, hnačky, zápcha, bolesti pri stolici atď. Tieto problémy hoci aj v malom hovoria o tráviacom probléme. Každý by mal mať stolicu minimálne raz denne. Dokonca stolica do 5 krát za deň sa považuje za normálnu, ak má správnu konzistenciu.

Mnohé deti a aj dospelí s hore popísanými ochoreniami majú problémy so stolicou, alebo majú problémy s nejakými potravinami. Deti odmietajú zeleninu a ovocie, pretože ich telo to odmieta.

Ak majú napríklad v tráviacom trakte premnoženú kandidu, kandida si bude pýtať cukry. Tieto deti bývajú závislé na sladkom a iné potraviny si ich telo nebude vyžadovať. Preto s deťmi treba začať pracovať odmala a učiť ich jesť zdravé potraviny namiesto sladkostí, aby si nepestovali kandidu v tráviacom trakte.

Pretekajúce črevo je príčinou mnohých neurologických ochorení - depresia, migrény atď.

Uvádzam príklad ženy s extrémne poškodenou črevnou flórou, ktorá na príčinu prišla po mnohých rokoch trápenia. 

„Mám kamarátku, ktorá má od narodenia zápchy. K tomu sa jej vo veku 40 rokov pridružilil psychiatrické ochorenia. Začalo to depresiou a návštevami psychiatra, ktorý jej 4 roky vymieňal liek za liekom, lebo buď ju lieky robili depresívnejšou, alebo sa nevedela sústrediť, alebo mala samovražedné sklony. Nevedela spať a byť šťastná, pretože jej črevo je poškodené a má porušenú tvorbu melatonínu a serotonínu – hormónov, ktoré vznikajú v čreve.  Riešila psychiatra, neurológa, ale čo neriešila bolo jej trávenie. Opýtala som sa jej, ako je to s jej trávením a dozvedela som sa, že od narodenia trpí zápchami. Niekedy nejde na toaletu aj týždeň. Nikdy to neriešila a preto to považovala za normálne. Nikdy nebrala žiadne probiotiká. Okrem toho 20 rokov nejedla mäso, vývary, bola silnou vegetariánkou a jej strava obsahovala len ovocie, zeleninu, syry a vajíčka.

Následne som jej odporučila návštevu gastroenterológa a ten zistil, že má syndróm pretekajúceho čreva ( leaking gut syndrome ). Následky takéhoto stavu sú strašné a neviete si predstaviť ako nervový systém musí trpieť a imunita sa ide zblázniť, keď nastane takýto stav. Preto sa jej na mozgu môžu usádzať toxíny a vznikať ischemické ložiská a lekári nevedeli príčinu týchto ložísk diagnostikovať. Trpel mozog a s ním celé telo, príčinou bolo črevo, ktoré ju až tak netrápilo, lebo o príčine v črevách netušila.“

Druhý príklad: 

„Druhá moja úplne zdravá kamarátka sa presťahovala do veľkomesta v zahraničí, kde denne zažívala mnohé stresové situácie. Každý deň počas jedného roka cestovala do práce hodinu tam a hodinu naspäť a domov sa vracala v neskorých hodinách, unavená a vyčerpaná. Najskôr po pol roku jej začali hnačky, neskôr zvracanie a kŕče. Lekár jej v 30 rokoch diagnostikoval alergiu na glutén a tak musela vysadiť všetky potraviny, ktoré mali glutén. Presťahovala sa do menšieho mesta, kde sa zdravo stravovala. Jedla zdravé vývary, mäso, zeleninu a ovocie.

Po 5 rokoch išla znova na testy a testy jej ukázali, že alergiu na glutén už nemá. Do svojho jedálnička zaradila postupne aj malé porcie potravín s gluténom raz do týždňa a testuje, ako sa jej stav bude vyvíjať ďalej. Úpravou stravy a minimalizovaním stresu sa telo dokáže vyliečiť samo a zdravie sa bude postupne zlepšovať. Súvisí to s tým, že v tele prebieha neustála regenerácia a výmena buniek a ak zmeníme v tele podmienky tak, aby nové bunky boli od ich vzniku plne funkčné a zdravé, pretože počas svojho vzniku a vývoja majú k dispozícii dobré podmienky a všetko čo potrebujú, vtedy sa telo vie zregenerovať a uzdraviť. Podmienky sa začínajú vytvárať práve v čreve.“

Črevná flóra u dospelých a novorodencov

Zdravý dospelý človek má v čreve skoro 2kg baktérií (asi 40 triliónov a našich buniek tela je asi 30 triliónov). Je ich približne toľko ako počet všetkých buniek človeka.  

Tieto baktérie sú vysoko-organizované,  spolupracujú, kontrolujú sa, pomáhajú si – v prípade, že tráviaca sústava je v dobrom stave. Každý človek má iné zloženie baktérií. Závisí to aj od matky, aké baktérie počas pôrodu a v nasledujúcich dňoch odovzdala dieťaťu, čo je základom črevnej mikroflóry na celý život. Ak matka počas tehotenstva konzumovala antibiotiká, tak jej deti budú mať problémy s trávením. Ak sa dieťa narodilo prirodzenou cestou, tak má vyššie šance dostať zdravú mikroflóru od narodenia ako dieťa, ktoré sa narodilo cisárskym rezom.

Ak matka kojí, tiež odovzdáva mliekom dobré baktérie, ktoré budujú jeho imunitu. To, čo dieťa dostane do čreva od narodenia do 4-roch mesiacov je jeho základ do života.

Doktorka MuDr.Campbell hovorí, že každé dieťa sa narodí zdravé, pretože sa vyvíja v sterilnom prostredí a počas pôrodu prehltne matkinu flóru, ktorá mu je základom na budovanie imunity. Ale deti, ktoré sa narodili cisárskym rezom, ak nie sú kojené a často berú antibiotiká, tieto deti majú v tele dominantnú patogénnu črevnú flóru, ktorá produkuje silné toxíny. Tie penetrujú cez črevo do krvi a šíria sa v tele, a negatívne ovplyvňujú nervovú sústavu a mozog. Z toho vznikajú rôzne neurovývojové ochorenia ako autizmus, ADHD alebo diagnózy, ktoré majú podobné symptómy. Takéto deti sú zavislé na uhľohydrátoch, pretože tie živia patogénnu flóru. Majú obmedzený jedálníček na pár nezdravých potravín. Čim skôr sa začne s GAPS liečebným protokolom u týchto detí, najlepšie pred 3-4 rokom života, tým je vyššia šanca, že sa z neurovývojového ochorenia dostanú. Ale je jedno, kedy začnete, či má dieťa 10 rokov alebo dospelý 40 rokov, alebo senior 70 rokov. U každého nastanú pozorovateľné zmeny. Nikdy nie je neskoro nato, aby sme vytvárali dobré podmienky na zregenerovanie tela. Telo sa potom dokáže samo liečiť stravou. 

Pokiaľ u dieťaťa badáte náznaky autizmu, alebo ADHD, kontaktujte svojho pediatra, ale nečakajte mesiace na diagnostikovanie, lebo niekedy začlenenie dieťaťa do psychiatrickej kategórie trvá roky. Preto nečakajte na výsledky, avšak hneď začnite s GAPS protokolom.

Príklad matky a  dieťata s ADHD: 

„Ja som mamou 4 ročného dieťata s prejavmi ADHD. Niekoľkokrát sme už konzultovali stav s psychologickým centrom. Nemala som inú možnosť ako študovať a hľadať východisko z tejto situácie.  Bola som zatlačená do kúta. Mala som dve možnosti. Buď to nechám tak a zmierim sa s tým, že mám dieťa s ADHD. Alebo sa mu budem snažiť pomôcť a niečo zmením. My sme radikálne zmenili stravu a držíme sa GAPS liečebného protokolu od pani doktorky MuDr.Nathasha MacBride a zlepšenia prichádzajú. Regenerujeme stravou celé telo. Nie je ľahké v dnešnom svete zohnať zdravé nezávadné potraviny, ale dá sa to. Pokiaľ mu dám kuracie mäso z obchodu, nastanú hnačky. Pokiaľ zje špaldu, ovsenné vločky, bielu múku, začne byť o chvíľu akčný, hyperaktívny a živý a do pol hodinky neurotický, mrzutý až agresívny. Problémové potraviny podľa GAPS protokolu sme vylúčili a správanie sa ustálilo do pretrvávajúceho normálu. Konečne vidím, že to nie dieťa je zlé, ale „negatívne sú len reakcie jeho organizmu na problémové potraviny“, ktoré ho dovedú do stavu hyperglykémie na krátky čas a následne do stavu hypoglykémie, (okrem iných možných toxínov, ktoré môžu v zlej črevnej mikroflóre vznikať) a sú príčinou zmien jeho nálad. Na GAPS protokole sme 2 mesiace a zmeny v správaní vidí celé okolie.“

V čreve sa nachádzajú:

  • Prospešné bakérie (bifidobacteria, lactobacteria, enterococci...)
  • Mikróby (stafylokoky, streptokoky, kvasinky, enterobakterie....) Tieto baktérie pri zdravej imunite sú obmedzené a kontrolované prospešnými baktériami. Je ich viac ako 500 druhov.
  • Bacily ( mikróby, ktoré konzumujete s potravinami a ktoré sú kontrolované prospešnými baktériami takže pri zdravej imunite nám nič nehrozí)

Telo s poškodenou tráviacou sústavou napádajú toxíny.

Náš traviaci systém musí denno-denne bojovať s potravinami a mikróbami, ktoré spolu s potravinami konzumujeme, vrátane chemikálií a toxínov, ktoré sa v potravinách nachádzajú. Preto celý tráviaci trakt je pokrytý vrstvou prospešných baktérií, ktoré chránia telo pred vstupom nebezpečných patogénov. Ak sa táto vrstva poruší napríklad nadmernou konzumáciou antibiotík, tak dochádza k porušeniu povlaku – biofilmu alebo mikrobiomu črevnej steny a tieto toxíny môžu prenikať do nášho tela a usádzať sa napríklad v mozgu, čo spôsobuje neurodegeneratívne ochorenia u dospelých a neurovývojové ochorenia u detí.  Zdravá mikroflóra dokáže neutralizovať všetky patogény - nitráty, fenoly, ťažké kovy a mnohé iné substancie. Poškodené črevo to nedokáže a preto patogény prestupujú do tela a poškodzujú ho.

Poškodená tráviaca sústava prináša podvýživu.

Ak je naša mikroflóra v čreve závažnejšie narušená v dôsledku stresu, toxínov, alergénov, antibiotík a patogénov (viď obrázok), bariéra v čreve nedokáže zabrániť vstupu patogénov do krvi a krv ich prenáša ich ku všetkým orgánom. Z toho vzniká oslabená imunita, zápal, následne alergie na potraviny a podvýživa. Okrem toho poškodený tráviaci trakt nedokáže rozložiť mnohé látky a vitamíny, preto ľudia s tráviacimi  problémami sú ,,podvýživení“,  teda chýbajú im potrebné minerály a vitamíny.

Ako sa to teda deje?

Povedzme si príklad na trávení mlieka. Prvá fáza trávenia sa odohráva v žalúdku, kde žalúdočné šťavy oddelia mliečne proteíny do peptidov. Tieto peptidy sa presunú do tenkého čreva, kde sa odohráva ďalšie trávenie. Sú trávené pankreatickými šťavami a presúvajú sa k črevnej stene, kde sú rozložené enzýmami nazývanými peptidáza na mikrovile enterocytov. Tento proces je však narušený u ľudí s tráviacimi problémami, pretože takíto ľudia majú enterocyty poškodené. Jednoducho povedané, nedokážu ich rozložiť. Kazomorfín je produkt nesprávneho trávenia mliečneho proteínu kazeínu. Kozomorfín sa vstrebávajú  cez poškodenú črevnú stenu do krvného obehu a prekračuje bariéru nervových a iných buniek. Môže to spôsobovať poruchy imunitného systému (auto-imunitné ochorenia) a poruchy mozgu (psychiatrické ochorenia). Existujú štúdie, kde sa testovali hladiny peptidov ako kazomorfín (z mlieka) a gluteomorfín (glutén-múka) u pacientov s ochoreniami ako autizmus, schizofrénia, ADHD, psychóza, depresia a autoimunitné ochorenia, kde sa zistilo, že všetci títo pacienti mali v tele vysoké hodnoty. Pokiaľ sa črevná mikroflóra vylieči, tak títo pacienti sú schopní stráviť správne aj glutén aj kazeín, bez toho, aby sa vstrebával v opiátovej forme kazomorfínu.

Nepodceňujte dôležitosť tráviacej sústavy

Telo bez zdravého trávenia nefunguje normálne a vznikajú choroby. Trávenie je proces trávenia, rozkladania a vstrebávania. Musí tráviť proteíny, fermentovať karbohydráty a rozkladať lipidy a vlákninu. Okrem toho,  jedine správne trávenie dokáže prenášať vitamíny, minerály, vodu, plyny a iné zložky do krvného obehu. Takisto vláknina nemôže byť vstrebaná a trávená bez tých správnych baktérií. 

3. Imunitný systém

Vedeli ste, že až 85% imunity je v tráviacej sústave? V tráviacej sústave žijú rôzne druhy baktérií, mikroorganizmov, kvasiniek (takzvaná črevná mikroflóra). Všetky spolupracujú a ovplyvňujú  imunitu. Telo človeka sa skladá z asi 30 triliónov buniek a asi  40 triliónov baktérii, ktorých väčšina osídľuje tráviaci trakt.

Keď sa pozrieme na krvný obraz a imunoglobulíny u hore spomenutých pacientov tak zistíme, že mnohé imunoglobulíny sú pod normou a mnohé sú nad normou. Najhoršie však je, že vplyvom takejto imunity, imunitný systém začne produkovať protilátky, ktoré môžu spôsobiť napádanie vlastného tela, tkanív a buniek – predovšetkým atakuje nervový systém a mozog, keďže toxíny sa usadzujú zväčša v týchto oblastiach tela. Pokiaľ sa dieťaťu nevyvinie dobrá črevná mikroflóra počas prvých dní života, tak imunita bude výrazne oslabená a kým sa tráviaca sústava nezregeneruje, bude ho oslabená imunita sprevádzať počas celého života a bude mať tráviace problémy, alebo iné problémy. Štúdie ukázali, že ľudia s poškodenou črevnou mikroflórou májú menej lymfocytov v črevnej stene, čím je črevná stena oslabená pred inváziou patogénov. Lymfocyty v čreve sú dôležité, pretože produkujú imunoglobulíny.  Nielen počet lymfocytov v poškodenom čreve je znížený, ale aj počet neutrofilov a makrofágov.

Ako zlepšíte svoju imunitu?  – tým že odstránite látky, ktoré ju oslabujú alebo pridáte látky, ktoré ju podporujú:

  1. Imunitu poškodzuje cukor v akejkoľvek podobe – sladkosti, sladené nealkoholické nápoje...
  2. Imunitu poškodzujú spracované uhľohydráty – koláče, cereálie, chlieb, cestoviny...
  3. Imunitu poškodzujú chemicky modifikované a umelé masti, tuky...
  4. Imunitu posilňujú vysoko kvalitné proteíny ako mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, orechy. Pozor mäso a mliečne výrobky zo supermarketov poškodzujú a nie posiľňujú.
  5. Imunitu poškodzujú chemikálie s ktorými prichádzate denne do styku – čistiace a pracie prostredky, prípravky pre osobnú hygienu, farby na vlasy, pesticídy.
  6. Imunitu ničia lieky - antibiotiká, steroidy, antidepresíva, analgetiká, lieky proti rakovine, antivirálne lieky
  7. Imunitu ničí nedostatok čerstvého vzduchu a telesnej aktivity.
  8. Imunitu ničí nedostatok slnka.
  9. Nedostatočný kontakt s bežnými mikróbmi vo svojom okolí. Život v príliš sterilizovanom prostredí silno ovplyvňuje poškodenú imunitu. Imunitná sústava potrebuje neustálu stimuláciu zo strany mikróbov v životnom prostredí.
  10. Pri oslabenej imunite užívajte pravidelne probiotiká, prebiotiká, kordyceps a reishi.
  11. Pri závislosti na cukre, sladkom užívajte anti-kandidové prípravky ako kurkumín, artemisinín, pretože kandida sa maskuje pod biofilmom a biele krvinky ju nevedia identifikovať, preto na porušenie jej biofilmu sa používajú tieto prípravky. Konzumujte pravidelne kokosový olej. 

4. Mozog a neurová sústava

Pacienti s hore spomenutými diagnózami sú atakovaní toxínmi z tráviacej sústavy, ktoré prenikajú ich črevnou bariérou. Ich imunitná sústava ich nedokáže eliminovať. Na odstránenie toxínov, ťažkých kovov potrebujete mnohé látky ako sú zinok, horčík, selén, molybdén, magnézium, minerály, enzýmy ale čo ak ich je nedostatok? Organizmus preto toxíny uloží v rôznych tkanivách tela. Toxické látky sa ukladajú v tukových tkanivách tela, teda ukladajú sa aj v mozgu a v nervovej sústave a tukových bunkách. Mozog a nervová sústava sa stávajú skladom týchto toxínov. 

Pre odstránenie toxínov z mozgu a nervovej sústavy je potrebné vyliečiť črevo. Detoxikačný proces resp. odstránenie toxínov tela podporíte konzumáciou alebo odšťavovaním  čerstvej zeleniny a ovocia. Dodáte tak telu celé spektrum vitamínov a minerálov, ktoré telo akútne potrebuje pre eliminovanie toxínov.  

Autorka knihy odporúča na detoxikáciu aj kúpeľ v soli, pretože pomáha odstraňovať toxíny z tela. Pravidelná návšťeva sauny a šport, pri ktorom sa trochu zapotíte je tiež doležitý detox pre telo. 

5. Stravovanie a GAPS protokol

Ako sme k poškodenej črevnej flóre dopracovali?

Hore spomenuté diagnózy, ktoré majú pôvod v čreve vznikajú dôsledkom nadmernej konzumácie nezdravých potravín.

  • Extrémne vysoká konzumácia cukru
  • Extrémne vysoká konzumácia uhľohydrátov-sacharidov (obilniny, škrobové potraviny)
  • Extrémne vysoká konzumácia antibiotík, liekov, výživových doplnkov
  • Nízkotučné a bezcholesterolové diéty (Viete, že mozog sa skladá zo saturovaných tukov a cholesterolu? Tieto látky potrebuje, aby sa mohol regenerovať. Vaše telo ich potrebuje. Vyhýbajte sa nízkotučným diétam.)
  • Nezdravé potraviny zo supermarketov, ktoré sa len „podobajú“ na potraviny z minulosti takzvané procesované alebo spracované potraviny alebo fast-foody.

Škodlivé potraviny plné toxínov:

  • Margaríny (Nahraďte zdravým maslo, ghi maslom, extra virgin lisovanými olejmi)
  • Transtuky napr. slnečnicový olej, olivový olej na varenie (Nahraďte zdravým maslo, ghi maslom, bravčovou masťou, husacou masťou, kačacou masťou, , extra virgin lisovanými olej)
  • Mäso (Nahraďte Bio mäsom zo slovenských fariem alebo od súkromníkov)
  • Obiliny sú geneticky modifikované (Nahraďte zdravými alternatívami napr. orechovými múkami)
  • Cukor (Nahraďte medom, dozretými banánmi, sušený ovocím bez prídavku cukru)
  • Pasterizované mlieko  ( Skúste nájsť súkromníka a vyrábajte si z mlieka domáci jogurt, kefír.)

Reálne príklady toho, čo bežne konzumujeme:

Viete na čom varia reštaurácie? Častokrát na prepálených transtukoch a margarínoch. Toto jeme v extrémnych množstvách. A tým ničíme naše bunky. 

Viete, čo pijete, keď si kupujete mlieko? Kravy, ktoré majú kratší život a vyššiu dojivosť, mnohokrát zapálené vemená, mlieko sa pasterizuje, homogenizuje a pre organizmus má devastačný účinok. Surové mlieko od bio kravy na pastve vám dodáva vitamíny, minerály, enzýmy, probiotiká, vitamín D. Ale mlieko od týchto modifikovaných kráv vám vápnik z tela odoberá. A pokiaľ sa bojíte surového mlieka, tak ho prevarte a vyrobte si z neho domáci jogurt, alebo kefír.

Čo ponúkajú supermarkety? Ponúkajú mäso plné antibiotík a steroidov, zabielené múky s protiplesňovým postrekom, sladké jogurty bez probiotík. Biele pečivo obsahuje bielu múku, ktorá obsahuje lepok, na ktorú má skoro každý tretí človek intoleranciu. Mäso zo supermarketov obsahuje antibiotiká, ktoré nás robia rezistentnými na mnohé druhy antibiotík a zabíjajú naše prospešné baktérie. Sladkosti obsahujú cukry, ktoré v našom tele chovajú zmutované bunky, ktoré môžu v prípade oslabenej imunity viesť k vzniku rakoviny. Takisto tieto cukry nám chovajú kandidu v črevách, ktorá sa tak rada šíri po celom tráviacom trakte a pácha škody. Toto je doba v ktorej žijeme!

Čo ponúkajú niektoré bio obchody, súkromní farmári, slovenské farmy, poctiví súkromníci, niektoré tržnice, alebo váš sused na dedine? Bio vajíčka, maslo, kvalitné surové mlieko, kvalitné husi a kačky, kvalitné mäso, bio sezónne ovocie a zeleninu, atď. Želala by som si, keby bolo viac možností! Zamerajme sa na konzumáciu sezónneho ovocia a zeleniny a hľadajme možnosti na kúpu kvalitnejších výrobkov v okolí.  

Stravou živíme alebo ničíme každú bunku nášho tela. A máme dve možnosti. Buď budete vaše telo živiť zdravými potravinami a bunky sa budú regenerovať a prospievať, alebo ničiť modifikovanými a spracovanými potravinami, ktoré sú pre vaše bunky jedom.

GAPS PROTOKOL – Liečebný protokol stravou

Pacienti MuDr. MacBride, ktorí majú dieto diagnózy, sú nastavení na GAPS protokol. GAPS protokol nepozostáva z liekov, ale zo stravy.

Pani doktorka hovorí o tom, z čoho sa skladá ľudské telo. Aby imunita fungovala správne, treba dať do poriadku tráviacu sústavu. Bunky sa musia zregenerovať a črevo sa musí opätovne osídliť dobrou bakteriálnou flórou. Na regeneráciu čreva nepotrebujete žiadne lieky, ale správny výber potravín. Každé sústo, ktoré vložíte do úst ovlyvňuje vaše zdravie. Najlepšie zregenerujete črevo vývarmi z kostí – jedzte ich každý deň a nasledovným protokolom.

GAPS protokol v skratke:

Odporúčané jedlá: mäso a ryby z farmy z chovu na pastvinách a lúkach, vajcia, čerstvá neškrobová zelenina, všetko ovocie vrátane bobuľových plodov, orechy a semienka, fazuľa a strukoviny (neškrobové), med, niektoré druhy mastí a olejov, fermentované výrobky (kyslá kapusta) 

Zakázané jedlá: obilniny (pšenica, raž ryža, kukurica, pohánka, bulgur, quinoa – všetky obilniny, ktoré obsahujú škrob a lepok), škrobové zeleniny (napr. zemiaky), cukor, škrobové strukoviny (sója, fazuľové klíčky, cícer), laktózové produkty, procesované jedlá

Po 2-6 mesiacoch sa postupne zavádzajú nasledovné potraviny: surové bio kravské mlieko, alebo z pasterizovaného mlieka vyrobený domáci jogurt, alebo kefir (po 24 hod.)

Jedálny lístok: Prevádajú proteíny a tuky. V menšej miere konzumujeme ovocie, zeleninu a naklíčené a uvarené strukoviny. Vyhneme sa cukru a procesovaným jedlám. Postupne môžeme do stravy pridať celozrnné obilniny napr. kváskový chlieb, alebo zemiaky, ale vždy máme na mysli, že proteíny a zdravé tuky majú tvoriť väčši podiel ako sacharidy. 

Základné výživové doplnky: probiotiká v terapeutických dózach, základné mastné kyseliny, vitamín A, tráviace enzýmy, vitamínové a minerálne doplnky 

Kúpte si knihu „Syndróm trávenia a psychológie“, v ktorej sú podrobne rozpísané potraviny a aj recepty. Napríklad tu:  https://www.martinus.sk/?uItem=98062

Ako dlho by ste mali ostať na GAPS protokole?

Úpravou stravy sa zregenerujú všetky bunky v tele. Musia mať však k dispozícii potrebné látky zo stravy podľa GAPS protokolu. Niekto potrebuje 2 mesiace, niekto pol roka, niekto rok, a niekto ostáva na protokole po celý život. Vačšina ľudí po vyliečení môže v obmedzenom množstve konzumovať obiliny, škroby a cukor. 

6. Zdravotnícka pomôcka Bioquant 

Ako súvisí prístroj Bioquant a dobrá viskozita a reológia krvi so syndrómom trávenia?

Zistili sme na analýzach kvapky živej krvi, že osoby s problémami trávenia, o ktorých častokrát nemusia vedieť, ale prejavujú sa v iných diagnózach, majú červené krvinky pospájané v ruličkách – vytvárajú medzi sebou väzby a majú zhoršené reologické vlastnosti krvi alebo viskozitu krvi.

Krv je práve ten orgán v organizme, ktorý všetko to, čo tráviaci trakt strávi resp. nestrávi, ale všetko  to, čo cez črevá prenikne do vnútornej strany tela teda do krvného obehu, odoberá a roznáša po celom tele.

Ale tak sa zdá, že to, čo preniká, ovplyvňuje vlastnosti krvi. A na druhej strane, črevá sú vyživované všetkým tým,  čo krv telom roznáša. Baktérie totiž žijú prevažne len vo výstelke čreva- v jeho slizniciach, ale črevo je zložené z ľudských buniek s vlastnou sieťou ciev a kapilár, ktorou krv prúdi. Črevo je v podstate sval, ktorý vykonáva kontrakcie a uvoľnenia, aby posúval tráveninu po svojej dĺžke. Pohybuje sa podobne ako dlhá húsenica, len pritom vždy sťahuje určitú časť a to sa posúva po jeho dĺžke, pričom predchádzajúca časť sa uvoľňuje.

Absorbcia živín do krvi je jeden proces a výživa črevných buniek druhý. Krv prináša črevným bunkám kyslík pre ich metabolizmus a odvádza odpady z ich metabolizmu. Je to napríklad ako v obličkách. Obličky krv filtrujú, ale na druhej strane sú krvou vyživované. To robí aj črevo. Filtruje potravu, ale jeho bunky sú vyživované krvou a sieťou vlásočníc pomedzi tieto bunky.

Preto zhoršenie  GAPS, teda trávenia znamená zhoršenie stavu krvi.

Preto naopak zlepšenie stavu krvi hoci aj vynútené napríklad prístrojom na úpravu krvnej reológie a viskozity – Bioquantom napomáha regenerácii a hojeniu čreva a všetkých poškodení v organizme.

Cesta k tomu vedie cez dobré tokové vlastnosti krvi a dobrú mikrocirkuláciu ako vidíte na obrázku vpravo.

Dokonca aj stravovacie návyky zdravých ľudí majú výrazný vplyv na viskozitu a reológiu krvi tak ako potom môžu mať ľudia so syndrómom GAPS dobre tokové vlastnosti krvi? Ak sa zdravý človek stravuje nezdravo a nevhodne, môže ochorieť. Najprv sa zhoršia tokové vlastnosti krvi a mikrocirkulácia a nakoniec v reťazi článkov - všetkých orgánov a žliaz z ktorých sa telo skladá - povolí ten naslabší článok. Nepovolí to naraz rovnako vo všetkých orgánoch, ale začína to obvykle len v jednom. Ako reťaz, ktorú napíname sa roztrhne len na jednom mieste, nie na všetkých článkoch naraz. Potom sú v tele 2 reťaze, ktoré ak nič nezmeníme, opäť napíname. A opäť povolí najprv jedna potom druhá na rôznych miestach. Tak sa napríklad  z diabetu rozvíja zhoršenie vlastností krvi, zhoršenie stavu ciev a nakoniec napríklad neuropatia a otvorené rany súčasne, poprípade slepnutie alebo poškodenia obličiek. Neskôr neurodegenratívne ochorenia, zhoršenie kognitívnych funkcií, napríklad demencia, Alzheimer, Parkinson.

Preto starostlivosť o krv a jej vlastnosti by mala byť súčasťou doplnkových opatrení pokiaľ chceme riešiť problematiku ochorení uvedených v nadpise tohto článku, ale aj mnohých iných ochorení. 

Starostlivosť o krv by mala byť bežnou súčasťou nášho života, lebo krv je kvapalina, ktorá všetko po tele roznáša ale aj odnáša.

Mnohí pacienti GAPS, ktorí majú hore popísané diagnózy a používajú prístroj Bioquant, pozorujú zlepšenie symptómov pri pravidelnom užívaní Bioquantu a tí, ktorí sa rozhodli pre GAPS diétu, sú o krok vpred, pretože kombinácia stravy a cielené zlepšovanie stavu krvi Bioquantom prináša hĺbkovú regeneráciu trávenia a poškodených tkanív.  

Staré Slovenské porekadlá na záver:

Krv je zrkadlom zdravia.  

Mikrocirkulácia je druhé srdce.

Zdravie sa začína v čreve.

7. Na záver

Táto diéta je zo začiatku dosť omedzujúca. Niekto začína od fázy 1 a niekto obmedzí len cukry, éčka a procesované potraviny. Každý by mal konzumovať kvalitné vývary aspoň 1 mesiac každý druhý deň. Stačí sa zamyslieť na tým, ktoré potraviny sú procesované a plné cukru a aký majú dopad na vaše zdravie, keď ich konzumujete denno-denne. A ktoré potraviny majú pre telo blahodárne účinky. Naučte sa jesť vývary a prestanú vás bolieť kĺby, kognitívne funkcie mozgu sa zlepšia aj u starších ľudí a telo sa zregeneruje. 

GAPS protokol fázy v angličtine - každá fáza trvá 3-6 týždňov:

Anglické video doktorky Natashy McBride:

 

ĎAKUJEME ZA POZORNOSŤ. 

Napísal: kolektív firmy Kingray s.r.o a Yalong Trade s.r.o

08.01.2019

Literatúra:
1, Kniha: Dr. Natasha Campbell McBride MD, MMedSci (neurológia), MMedSci (výživa) Syndróm psychológie a trávenia
2, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279994/Relationships Among the Brain, the Digestive System, and Eating Behavior: Workshop Summary.  Food Forum; Food and Nutrition Board; Institute of Medicine. Washington (DC): National Academies Press (US); 2015 Feb 27. 
3, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5942579/ Electron Physician. 2018 Mar; 10(3): 6563–6570. Published online 2018 Mar 25. Effect of diet on blood viscosity in healthy humans: a systematic reviewHamideh Naghedi-Baghdar,1 Seyed-Mohammad Nazari,2 Ali Taghipour,3 Mohsen Nematy,4 Sadegh Shokri,5Mohammad-Reza Mehri,1 Tahereh Molkara,1 and Roghayeh Javan6 
4, https://www.holisticprimarycare.net/topics/topics-a-g/cardiovascular-health/1360-blood-viscosity-the-role-of-blood-flow-in-cognitive-function-sp-1311454204.htmlBlood Viscosity: The Role of Blood Flow in Cognitive Function Monday, 18 June 2012 14:33By Ralph E. Holsworth, DO, and Jonathan V. Wright, MD - Vol. 13, No. 2. Summer, 2012 
5, Elwood, P. C. (2001). Cognitive function and blood rheology: results from the Caerphilly cohort of older men. Age and Ageing, 30(2), 135–139. doi:10.1093/ageing/30.2.135 
6, Rafnsson, S., Deary, I. J., Whiteman, M. C., Rumley, A., Lowe, G. D. O., & Fowkes, F. G. R. (2010). Haemorheological predictors of cognitive decline: the Edinburgh Artery Study. Age and Ageing, 39(2), 217–222.doi:10.1093/ageing/afp227 
7, Chang, C.-Y., Liang, H.-J., Chow, S.-Y., Chen, S.-M., & Liu, D.-Z. (2007). Hemorheological Mechanisms in Alzheimer’s Disease. Microcirculation, 14(6), 627–634.doi:10.1080/10739680701411056 
8, Johnstone, D. M., Moro, C., Stone, J., Benabid, A.-L., & Mitrofanis, J. (2016). Turning On Lights to Stop Neurodegeneration: The Potential of Near Infrared Light Therapy in Alzheimer’s and Parkinson’s Disease. Frontiers in Neuroscience, 9. doi:10.3389/fnins.2015.00500 
9, Mitrofanis, J., Johnstone, D., Moro, C., Torres, N., Eells, J., Ashkan, K., … Coleman, K. (2014). The potential of light therapy in Parkinson's disease. ChronoPhysiology and Therapy, 1.doi:10.2147/cpt.s57180 
10, Iaccarino, H. F., Singer, A. C., Martorell, A. J., Rudenko, A., Gao, F., Gillingham, T. Z., … Tsai, L.-H. (2016). Gamma frequency entrainment attenuates amyloid load and modifies microglia. Nature, 540(7632), 230–235.doi:10.1038/nature20587  
11, Ando, T., Xuan, W., Xu, T., Dai, T., Sharma, S. K., Kharkwal, G. B., … Hamblin, M. R. (2011). Comparison of Therapeutic Effects between Pulsed and Continuous Wave 810-nm Wavelength Laser Irradiation for Traumatic Brain Injury in Mice. PLoS ONE, 6(10), e26212.doi:10.1371/journal.pone.0026212  
12, Purushothuman, S., Johnstone, D. M., Nandasena, C., Mitrofanis, J., & Stone, J. (2014). Photobiomodulation with near infrared light mitigates Alzheimer’s disease-related pathology in cerebral cortex – evidence from two transgenic mouse models. Alzheimer’s Research & Therapy, 6(1), 2.doi:10.1186/alzrt232  
13, Salehpour, F., Mahmoudi, J., Kamari, F., Sadigh-Eteghad, S., Rasta, S. H., & Hamblin, M. R. (2018). Brain Photobiomodulation Therapy: a Narrative Review. Molecular Neurobiology, 55(8), 6601–6636.doi:10.1007/s12035-017-0852-4 
14, Rojas, J. C., & Gonzalez-Lima, F. (2013). Neurological and psychological applications of transcranial lasers and LEDs. Biochemical Pharmacology, 86(4), 447–457.doi:10.1016/j.bcp.2013.06.012 
15, Hamblin, M. R. (2016). Shining light on the head: Photobiomodulation for brain disorders. BBA Clinical, 6, 113124. doi:10.1016/j.bbacli.2016.09.002
16, RICKER, J. (2004). Traumatic brain injury and stroke. Psychology in the Physical and Manual Therapies, 183–206. doi:10.1016/b978-0-443-07352-6.50018-x 
17, Chang, C.-Y., Liang, H.-J., Chow, S.-Y., Chen, S.-M., & Liu, D.-Z. (2007). Hemorheological Mechanisms in Alzheimer’s Disease. Microcirculation, 14(6), 627–634.doi:10.1080/10739680701411056 
18, Skovronsky, D. M., Lee, V. M.-Y., & Trojanowski, J. Q. (2006). NEURODEGENERATIVE DISEASES: New Concepts of Pathogenesis and Their Therapeutic Implications. Annual Review of Pathology: Mechanisms of Disease, 1(1), 151–170.
19, Young, A. B. (2009). Four Decades of Neurodegenerative Disease Research: How Far We Have Come! Journal of Neuroscience, 29(41), 12722–12728.doi:10.1523/jneurosci.3767-09.2009
20, https://news.nationalgeographic.com/2016/01/160111-microbiome-estimate-count-ratio-human-health-science/
21, https://www.iflscience.com/plants-and-animals/how-much-bacteria-does-human-body-really-contain/ 
22, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5034496/Park, J. H., Seo, J.-H., Hong, Y.-S., Kim, Y.-M., Kang, J.-W., Yoo, J.-H., … Choe, B. M. (2016). Blood lead concentrations and attention deficit hyperactivity disorder in Korean children: a hospital-based case control study. BMC Pediatrics, 16(1).doi:10.1186/s12887-016-0696-5 
23, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25181335Hawkey, E., & Nigg, J. T. (2014). Omega−3 fatty acid and ADHD: Blood level analysis and meta-analytic extension of supplementation trials. Clinical Psychology Review, 34(6), 496–505. doi:10.1016/j.cpr.2014.05.005 
24, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4757677/Ahn, J., Ahn, H. S., Cheong, J. H., & dela Peña, I. (2016). Natural Product-Derived Treatments for Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: Safety, Efficacy, and Therapeutic Potential of Combination Therapy. Neural Plasticity, 2016, 1–18.doi:10.1155/2016/1320423 25, https://www.nhs.uk/conditions/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/treatment/
26,https://www.health.wa.gov.au/publications/documents/MICADHD_Raine_ADHD_Study_report_022010.pdf